Borba za zid: Ko je prekrečio mural čuvenog umetnika u NS?

Izvor: B92, 18.Mar.2017, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za zid: Ko je prekrečio mural čuvenog umetnika u NS?

Novi Sad -- Na mestu na kojem je bio prekrečeni mural francuskog strit-art umetnika Remeda traje borba građana i onih koji su mural prekrečili.

Mural čuvenog umetnika iznenada je prekrečen u četvrtak popodne, a ubrzo je na njemu osvanuo nacrtan penis koji je, kako je ranije javio portal 021.rs "očigledna poruka onima koji su ga prekrečili".

U petak je i on prekrečen, ali se u noći između petka i subote pojavio novi.

Fotografije svega objavljene su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na društvenim mrežama.

Mural u centru Novog Sada 2009. godine iscrtao je francuski strit-art umetnik Remed.

Remed je 2008. godine u okviru Belefa 08 posetio Beograd i njemu poklonio mural "La Santa de Beograd" u Karađorđevoj ulici koji se vidi sa Brankovog mosta, a godinu dana kasnije na poziv Umetničke asocijacije Inboks, posetio i Novi Sad i na zgradi biblioteke u blizini gimnazije JJ Zmaj, uradio mural pod nazivom "The Only Truth".

“Čitajući istoriju Beograda, zapazio sam da je stalno rušen i iznova građen, da je bio značajan srednjovekovni grad, da u njemu ima crkava sve tri monoteističke vere, a onda sam video slike Beogradske tvrđave i srednjovekovnih srpskih fresaka. Posebno me je impresionirala ikona ‘Bogorodice trojeručice’, za koju sam saznao da je Srbi smatraju za svoju zaštitnicu”, ispričao je ranije on.

Njegovi murali nalaze se širom Evrope i krase najveće metropole, a on trenutno živi i radi u španiji.

Uklanjanje murala sa zgrade između Dunavske ulice i Trga republike izazvalo je ogorčenje Novosađana, a nije poznato ko je i zašto to uradio.

Trojica radnika koji su prekrečila mural za manje od sat vremena, nisu na sebi imali oznake bilo kojeg preduzeća.

Opširnije – OVDE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.