Bolnica zatvorena zbog opasne bakterije, dvoje preminulo

Izvor: Radio 021, 24.Okt.2015, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnica zatvorena zbog opasne bakterije, dvoje preminulo

U proteklih mesec i po dana, zabeleženo je desetak slučajeva infekcije opasnom bakterijom klostridijom i dva smrtna ishoda u bolnici u Ćupriji.

Ovo su potvrdili lekari sa Odeljenja ortopedije ćuprijske Opšte bolnice, kao i da u sobi broj 10 trenutno leže dve pacijentkinje zaražene tom bakterijom. Lekari ovakvu situaciju na odeljenju nazivaju epidemijom, ali se javno pitaju zašto niko od odgovornih ništa ne preduzima da bi sprečio dalje širenje infekcije.

"Slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smrti Dragice Pavličević (52) dovoljno govori o teškoj situaciji na odeljenju. Ona je ispušten i zapušten pacijent. Pre nje zbog klostridije je preminuo stariji čovek prošle nedelje. Trenutno su dve pacijentkinje u sobi broj 10 zaražene klostridijom", navode lekari sa ortopedije.

Ministarstvo zdravlja je odmah nakon saznanja naložilo inspekcijskim službama da obave nadzor, ali uvid u izveštaj još nije moguć jer je u fazi izrade.

Tužba zbog propusta

Porodica Dragice Pavličević najavila je tužbu protiv bolnice i odgovornih zbog propusta i nebrige, piše Blic. "Niko nas iz bolnice još nije nazvao. Čak ni otpusnu listu i njene stvari još nismo dobili. Tužićemo odgovorne. Pogotovo jer je dr Ljubić izjavio da je on tražio obdukciju, a to nije tačno. Obdukciju je tražila dr Darjana Velikić sa intenzivne nege", kaže Dragičina ćerka Ivana.

"Prema do sada raspoloživim podacima ministarstva, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je u konkretnom slučaju uzrok smrti pacijentkinje bakterija jer se još utvrđuju pravi razlozi. Takođe, ne može se govoriti o epidemijskom karakteru klostridije, s obzirom na to da nadležnim institucijama nije prijavljena nikakva epidemija koja bi imala veze s navedenim slučajevima", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

I dok lekari tvrde da treba što hitnije zatvoriti odeljenje i potpuno ga dezinfikovati hlorom, jer jedino je to siguran put uništenja opasne bakterije, Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje ne želi da priča o tom problemu, bolnička Komisija za epidemije ćuti, dok direktor dr Marko Ilić po običaju odbija svaki kontakt s medijima.

Lekari tvrde da klostridije ima i na drugim odeljenjima te ustanove, ali da je pod kontrolom. Oni prepručuju da se pored zatvaranja i dezinfekcije, odeljenje opremi osnovnim higijenskim sredstvima za higijenu pacijenata i osoblja.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.