Boljević: Usvojiti kriterijume za premeštaj sudija

Izvor: Politika, 28.Nov.2013, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljević: Usvojiti kriterijume za premeštaj sudija

BEOGRAD – Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je danas da su na Visokom savetu sudstva za sudije, a na Državnom veću tužilaca za zamenike javnih tužilaca da sada usvojeni kriterijumi na osnovu kojih će se obavljati njihov premeštaj.

Boljevićeva je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekla da usvojeni zakoni o sudijama, uređenju sudova, javnom tužilaštvu i o sedištima i područjima sudova predviđa tektonsku promenu u kratkom roku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Do kraja godine trebalo bi da se obavi premeštaj sudija, zamenika javnih tužilaca i sudskog osoblja i predmeta u 32 osnovna novoosnovana suda, u sve sudove čija su područja ili nadležnosti promenjeni, a to znači praktično u sve osnovne, više i apelacione sudove, najavila je Boljevićeva.

„Praktično sada dolazi u obzir za eventualni premeštaj 2.000 ljudi”, najavila je Boljevićeva i dodala da neki od njih, odnosno većina, neće biti premeštena, ali neki hoće.

Boljevićeva je istakla da je Komisija za reformu pravosuđa formirala radnu grupu koja je razmišljala o tim kriterijumima i da pretpostavlja da će Visoki savet sudstva ubrzo verovatno poći od tih kriterijuma.

„Sada se suočavamo, u stvari, sa tim koliko je teško otkloniti jednu loše projektovanu sudsku i tužilačku mrežu, koja je u poslednje tri godine postojala”, ocenila je Boljevićeva.

Podsetivši da je do 2010. godine bilo 138 opštinskih sudova i da je novom mrežom od 2010. taj broj smanjen na 34 osnovna suda sa stotinak sudskih jedinica, Boljevićeva je rekla da se sada povećava broj osnovnih sudova za još 32, što znači da će ih biti 66.

Tanjug

objavljeno: 28.11.2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Usvojiti kriterijume za premeštaj sudija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2013

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je danas da su na Visokom savetu sudstva za sudije, a na Državnom veću tužilaca za zamenike javnih tužilaca da sada usvojeni kriterijumi na osnovu kojih će se obavljati njihov premeštaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.