Izvor: Nezavisne Novine, 01.Avg.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanić: Sutra 100.000 KM na računu Udruženja dijaliznih pacijenata

BANJALUKA - Dijalizni pacijenti uputiće Vladi RS otvoreno pismo sa zahtjevima koji se odnose na njihov statusni položaj, kontrolu privatnih dijaliznih centara i nabavku aparata za presađivanje tkiva, rekla je Dragana Gligorić, predsjednik Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj.

Ona je i najavila da će, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, dijalizni pacijenti pristupiti drugim oblicima izražavanja nezadovoljstva, međutim iz Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << udruženja se ne slažu s tim.

"Od Vlade očekujemo samo da ispune ono što su već ranije obećali nakon održanog sastanka Republičkog udruženja sa Željkom Cvijanović, premijerkom, kojem je prisustvovao i Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite", rekla je Gligorićeva za Srnu i istakla da ukoliko nakon otvorenog pisma ne bude ispunjeno obećano, u avgustu biće organizovano jednočasovno protestno okupljanje ispred zgrade Narodne skupštine RS.

Aleksandar Radun, sekretar Republičkog udruženja dijaliznih bolesnika, kaže da su prethodni navodi mišljenje isključivo jednog lokalnog udruženja koje se nije konsultovalo sa drugima.

"Ovo nije stav republičkog udruženja, koje zastupa 1.000 pacijenata. Mi nemamo ništa protiv toga da Vlada pomogne, da nam daju status invalida, ali ovo je čista manipulacija i ne želimo da učestvujemo u tome, dosta nam je više bolesti, još i da se manipuliše nama. Oni su izašli s tim zahtjevima, ali iza njih stoji mnogo toga drugog", kaže Radun.

Ministar Bogdanić je rekao kako je u stalnom kontaktu s predstavnicima udruženja i kako Ministarstvo traži mogućnosti i načine da riješe sva pitanja od nadoknada do kontrola.

"Konkretno, sutra će 100.000 biti na računu Udruženja kao polovina granta, ostatak će dobiti do kraja godine, kako smo se i dogovorili. Takođe, radimo na rješenju svih problema s kojima se suočavaju", kazao je danas Bogdanić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.