Bodlje ispred izloga, šiljcima protiv građana FOTO

Izvor: B92, 20.Nov.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bodlje ispred izloga, šiljcima protiv građana FOTO

Beograd -- Ispred izloga "Springfilda" na Bulevaru kralja Aleksandra na betonskom zidiću postavljeni su metalni šiljci koji "brane" izlog i sprečavaju sedenje, okupljanje.

Postavljanje metalnih šiljaka, poznatije kao "odbrambena arhitektura", urbani je arhitektonski trend koji služi uglavnom kako bi se sprečilo korišćenje javnih prostora koje nije onakvo kako je to vlasnik zamislio.

Tako se metalni šiljci koriste uglavnom protiv beskućnika, odnosno kako bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sprečilo da se oni okupljaju, sede, spavaju ili borave na nekom javnom prostoru, piše “Nedeljnik”.

Kako se navodi, ispred radnje nalazi se autobusko stajalište pa su građani (najčešće stariji) koji čekaju prevoz imali običaj da sednu na zidić, ako bi klupa na stanici bila zauzeta. Zidić su, do postavljanja metalnih šiljaka, povremeno koristili i radnici obližnjih lokala tokom pauze za cigaretu i kafu.

Antibeskućnička arhitektura u svetu je prisutna već neko vreme i uključuje različite mere odbrane, koje najčešće nisu primetne na prvi pogled, od malih metalnih šiljaka do neudobnih klupa koje su podeljene metalnim razdelnicima kako se na njima ne bi moglo spavati.

Aktivisti su često reagovali protiv ovakvih mera raznim peticijama jer su pre svege nehumane, pa su tako vlasti u Londonu 2014. bili primorane da uklone metalne šiljke sa jedne stambene zgrade pošto je oko 130.000 građana potpisalo peticiju.

Boris Džonson, u vreme kada je bio gradonačelnik Londona, oštro se usprotivio ovakvim merama nazivajući ih "ružnim, glupim, samoporažavajućim", napominjući da "bodlje jednostavno nisu odgovor" na beskućnike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.