Blokada puteva alibi vladajućim strukturama u Prištini

Izvor: RTS, 09.Sep.2018, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blokada puteva alibi vladajućim strukturama u Prištini"

Predsednik Vučić je tokom posete Kosovu i Metohiji pokazao miroljubivost i visok nivo razumevanja, ocenjuju sagovornici RTS-a. Blokada puteva je pokušaj albanskih političara da uspostave balans u odnosu na pritisak da se poseta organizuje, da ne bi imali osećaj da su gubitnici, rečeno je u specijalnoj emisiji posvećenoj poseti predsednika Vučića Kosovu i Metohiji.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spoljnih poslova Ivica Dačić je, komentarišući blokadu puteva na KiM, rekao da je "ovo slika i prilika kosovskih vlasti".

Blokade i izjave koje dolaze od albanskih političara pokazuju opšti haos koji postoji na KiM, rekao je Dačić.
Smatra da je Vučićeva poseta ostvarila svoj cilj i da je Srbija pokazala celom svetu da želi kompromis.
Dačić je siguran da bi svi prihvatili rešenje ako bi se Srbi i Albanci dogovorili, čak i Nemačka. Ocenio je da najveći problem predstavlja albanska strana.
Šef srpske diplomatije je rekao da se ne mogu porediti vremena u kojem je Milošević držao govor na Gazimestanu i ova u kojem predsednik Vučić drži govor na Kosovu, jer Vučić danas ima drugačiju koncepciju i polazi od drugačijeg stanja. 
"Ono što je falilo Miloševiću, i ne samo njemu već svima nama, jeste procena međunarodnih okolnosti", rekao je Dačić.
Ističe da su u vreme Miloševića na Kosovu i Metohiji bile naša vojska i policija i da je moglo da dođe stotinak hiljada ljudi, bila je drugačija pozicija.
"Danas smo u takvoj poziciji da ne možemo da kažemo Srbima u Štrpcu: čekaju nas bitke", rekao je Dačić.
Komentarišući Miloševićev govor na Gazimestanu 1989. godine i današnji predsednika Srbije, nazvan "Vučićev Gazimestan", on kaže: "Mi vodimo politiku mira i nastojimo da pregovorima i mirom dobijemo nešto. Vremena su različita, i dobro je da postoji velika distanciranost između govora Miloševića i Vučića."
Potpredsednik Vlade i ministar policije Nebojša Stefanović smatra da su Kfor i Evropa morali da pronađu način da Vučić stigne u selo Banje, što je važno zbog kredibiliteta međnarodnih institucija.
Napominje da ljudi koji su blokirali puteve imaju iskustva u OVK, a bilo je i naoružanih.
Drenica je, kako podseća, bila mesto gde su počinjeni najteži zločini nad Srbima i nema iluzije da bi svaki prokušaj prolaska bio veoma opasan.
Govoreći o reakciji Srbije, ministar je rekao da je naš prioritet mir, da Srbi i Albanci dobiju pravo da žive kao i svi drugi ljudi.
Blokada pokazuje da nema želje da im se takva budućnost omogući, smatra Stefanović.
Naveo je da nije bilo drugih blokada da bi se Srbi sprečili da dođu na skup u Kosovskoj Mitrovici.
"Podela kod Albanaca na dve koncepcije"
Sociolog Vladimir Vuletić je ukazao da se Vučić tokom posete pre svega fokusirao na razgovor sa običnim ljudima, kao i na ekonomiju bez koje nema opstanka. Tek na trećem mestu je bio politički nivo, rekao je Vuletić.
Postoji suštinska podela kod Albanaca na dve koncepcije, smatra Vuletić.
Prema prvoj, objašnjava, Srbija treba samo da prizna nezvisnost koja je proglašena 2008. godine.
Druga koncepcija se pojavila u poslednjih nekoliko meseci, prema kojoj spor treba rešiti istorijskim sporazumom Srba i Albanaca i da niko ne bude ponižen, navodi Vuletić.
Profesor na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović smatra da povod za blokadu nije govor Vučića, koji je, ocenjuje Orlović, pokazao visok nivo razumevanja.
"Pokušaj da se uspostavi balans"
Orlović smatra da je blokada pokušaj Prištine da uspostavi balans u odnosu na pritisak da se poseta organizuje, da albanski političari ne bi imali osećaj da su gubitnici.
Kosovskim strukturama, pre svega vladajućim, zasmetala bi trijumfalna poseta Vučića, a blokada puteva je alibi u odnosu na to, objašnjava Orlović.
Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, kako je primetio, poreklom je iz dreničkog kraja, i sigurno je imao infrastrukturu za organizaciju blokade.
Istoričar Predrag Marković je ocenio da su Albanci neverovatno "zakucani" u fanatični nacionalizam 19. veka.
Njima se, kako je primetio, tolerišu nedopustive stvari. "Ima li nešto normalnije od toga da neko poseti svoje sunarodnike", ukazao je Marković.
Direktor "Ipsos Stratedžik marketinga" Srđan Bogosavljević je, komentarišući govor Vučića na skupu u Kosovskoj Mitrovici, ocenio da predsednik nije rekao nešto novo, ali da je ono što je govorio ranije bilo u segmentima i imalo razne interpretacije.
Poruka je jasna, smatra Bogosavljević i podrazumeva sigurnost i preživljavanje i da se neće zveckati oružjem.
Navodi da Kosovo građanima nije među tri najvažnije teme, ali da je najvažnija čim se nešto loše dogodi na KiM.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.