Blagojević: Vojne škole nude vrhunsko obrazovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 12:49

Blagojević: Vojne škole nude vrhunsko obrazovanje

Načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni profesor dr Srđan Blagojević i kadeti Natalija Ilić i Đorđe Đermanović pozvali su mlade da se prijave na novootvorene Konkurse za upis u vojne škole.

Blagojević je konstatovao da je interesovanje mladih za vojni poziv u našoj zemlji tradicionalno veliko i istakao da se prošle godine na Konkurs za upis u Vojnu akademiju prijavilo 11 posto više mladića i devojaka koji neguju ljubav prema otadžbini, u odnosu na pretprošlu godinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na pitanje kakvo je predznanje potrebno za Vojnu akademiju, imajući u vidu da su kadetkinja Ilić i kadet Đermanović završili Vojnu gimnaziju, pukovnik je naglasio da svaka od vojnih škola u tom smislu ima svoje zahteve, te da je za upis potrebno da se položi test znanja i provera fizičkih sposobnosti jer kandidati, kako je podvukao - moraju biti psihofizički sposobni za tako važan poziv.

"Kada je reč o Vojnoj akademiji, mi ove godine primamo 100 kadeta na sedam različitih obrazovnih profila. Tu je studijski program Kopnene vojske, studijski program Vojnog vazduhoplovstva kao najinspirativniji, zatim Ekonomija odbrane, a imamo i četiri studijska programa koji su inženjerskog obrazovnog profila", rekao je pukovnik Blagojević gostujući na RTS-u.

Dodao je da je školovanje na svim vojnim školama besplatno i dodao da, pored toga, učenici i kadeti dobijaju i mesečne stipendije, ali je napomenuo da je suština u kvalitetu obrazovanja, vaspitanja i vrhunskom znanju koje oni stiču u vojnim školama.

Na pitanje kakav je put posle završetka školovanja rekao je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obezbeđuju siguran posao i predvidivu karijeru, a da postoje i mogućnosti za dalje školovanje i usavršavanje u okviru Univerziteta odbrana, na ostalim univerzitetima i fakultetima u Srbiji i u inostranstvu.

Govoreći o suštinskim razlozima zašto mladi ljudi treba da upišu vojnu školu, načelnik Vojne akademije rekao da se vojni poziv ne radi, niti odrađuje, nego se živi.

Na pitanje o razlozima i motivaciji za vojnu školu kadetkinja Natalija Ilić je rekla da se nije pokajala.

"Nisam se pokajala, stekla sam mnogo novih znanja, mnogo iskustva i nezaboravnih uspomena pa upis Vojne akademije više nije predstavljao pitanje, već nastavak puta kojim sam krenula", rekla je Ilić.

Kadet Đorđe Đermanović saglasio se sa rečima svoje koleginice i dodao da je i sam prvo upisao Vojnu gimnaziju, a zatim i Akademiju koja, kako je naglasio, posle diplomiranja nudi usavršavanja na svim nivoima studija.

Upitana kako su se suočavali sa izazovima odvajanja od porodice, Ilić je rekla da učenicima i kadetima to ne pada teško koliko to, možda, izgleda sa strane.

"Trudimo se da zajedno nađemo najbolji način da izvršimo sve naše obaveze, a da nam to bude i zanimljivo", navela je Ilić.

Đermanović je podsetio da je Vojna akademija institucija koja baštini tradiciju oficirskog obrazovanja od 1850. godine i da su se u njoj školovale najveće srpske vojskovođe, što je, kao je ocenio, samo po sebi velika čast.

On je uputio poziv mladima da se prijave na konkurse za vojne škole koje nude široko obrazovanje i siguran posao.

Konkursi za upis u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet VMA, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu "1.300 kaplara" otvoreni su juče, 15. februara, a rok za konkurisanje je do 31. marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vojni poziv se ne odrađuje, on se živi

Izvor: RTS, 16.Feb.2022

Sve više mladih konkuriše u želji da upiše vojne škole i akademije. Načelnik Vojne akademije Srđan Blagojević rekao je za RTS da je tradicionalno veliko interesovanje za vojni poziv, koji se ne odrađuje već se on živi. Kadeti Natalija Ilić i Đorđe Đermanović govore o tome zašto...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.