Bilčik: Opasno menjati pravila pristupanja Evropskoj uniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2019, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilčik: Opasno menjati pravila pristupanja Evropskoj uniji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kazao je da su predlozi kojima bi se menjala pravila pristupanja Evropskoj uniji, opasni, kao i da potkopavaju verodostojnost procesa pridruživanja.

Prema navodima medija, Brisel bi na sledećem samitu EU-Zapadni Balkan, narednog maja, mogao da postavi nova pregovaračka pravila o pristupanju, prema kojima bi se zemljama kandidatima umesto članstva u EU ponudila neka vrsta privilegovanog partnerstva sa EU ili ekonomska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << integracija bez formalnog članstva.

Bilčik u intervjuu za podgoričku "Pobijedu" odbija ovakvu ideju, i ističe da pravila proširenja ne bi trebalo da budu promenjena u vreme dijaloga sa zemljama kandidatima.

"Ne vidim alternativu punopravnom članstvu u EU za naše partnere na Zapadnom Balkanu. Smatram da su svi drugi predlozi opasni. Oni potkopavaju i političke i tehničke aspekte, kao i ukupnu verodostojnost procesa pridruživanja. Pravila proširenja ne bi trebalo da budu promenjena usred našeg političkog dijaloga sa zemljama kandidatima", rekao je Bilčik.

Na sednici Saveta EU za opšte poslove, koja će biti održana 19. novembra u Briselu, ministri će razgovarati o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanja EU. To je "Pobjedi" nedavno saopšteno iz sedišta Saveta Evropske unije.

Predstavnici Francuske bi na ovoj sednici trebalo da iznesu predloge za reformu procesa proširenja EU, a među njima i nova pravila za zemlje kandidate za EU.

"Mogu da potvrdim da će na sednici Saveta ministara 19. novembra biti reči o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanju Evropskoj uniji", kazao je sagovornik "Pobjede" iz Saveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bilčik: Opasno je menjati pravila proširenja EU

Izvor: RTS, 10.Nov.2019

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da su predlozi kojima bi se menjala pravila pristupanja Evropskoj uniji opasni i da potkopavaju verodostojnost procesa pridruživanja. . Bilčik je u intervjuu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.