Bila je san, ali nije stvorena iz ideala, nego iz nužde

Izvor: B92, 29.Nov.2018, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bila je san, ali nije stvorena iz ideala, nego iz nužde"

Beograd -- Nedeljnik u svom spcijalu "100 godina Jugoslavije" piše da kraj Prvog svetskog rata i stvaranje Jugoslavije ne mogu da idu jedno bez drugog.

U istorijskim reminiscencijama ne može se o proglašenju Kraljevstva SHS govoriti van konteksta Versajske mirovne konferencije, kao što se ni proboj Solunskog fronta i oslobođenje u Velikom ratu ne može na bilo koji način izolovati od zajedničke države koja je bila krajnji ishod slavne vojničke operacije.

Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je reč o jednom istom događaju sa dva formalna datuma.

Ipak, sto godina od kraja Velikog rata je jubilej koji se ponosno obeležava, dok je na sto godina od početka Jugoslavije teško staviti odrednicu. Da li je to nešto što treba proslaviti, ili tek obeležiti sa onim ogorčeno neizostavnim "da se više ne ponovi"?

Sto godina i dve (prave) Jugoslavije kasnije, od velike ideje zajedničke južnoslovenske države ostvarene u krvi Velikog rata, a izgorele u plamenu šest bratskih buktinja, ostala je samo jugonostalgija kao utočište razočaranih i antijugoslovenstvo kao sigurna odstupnica iz koje se crpi rezervoar objašnjenja svih naših grešaka i istorijskih usuda.

Nedeljnik u novom broju koji je na kioscima od četvrtka 29. novembra donosi veliki specijal o stogodišnjici Jugoslavije u kom se iz različitih uglova sagledava "jugoslovenski vek za nama".

"Ujedinjenje ostvareno 1. decembra 1918. nije bilo slučajnost istorije. U pripremi za 20. vek srpske političke elite su ujedinjenje u jednu državu "etnički jedinstvenog, a politički podeljenog naroda" smatrale imperativom vremena.

U novoj državi srpske političke i intelektualne elite prepoznale su 1918. vitalni interes srpskog naroda i zato su jugoslovensku državu prigrlile kao svoju. Za Srbiju je, tada, uz velika opterećenja iz prošlosti, počela neka nova istorija. Istorija koju je činio život u mnoštvu razlika", navodi akademik Ljubodrag Dimić, sa kojim je Nedeljnik prošao kroz najvažnija istorijska pitanja vezana za jugoslovensko iskustvo Srbije u prošlom veku.

"Šta bi bilo da je tadašnja EEZ podržala jedinstvo Jugoslavije, kao danas Španije?", pita se, između ostalog, istoričar Predrag Marković u opširnoj analizi Da su velike sile nametnule jasna pravila o poštovanju prava manjina? Da su sačekale sa priznavanjem secesije? Uzgredni pogrešni koraci slonova mrve one male pod njihovim nogama. Sada kada nema Jugoslavije, možemo da se zapitamo sledeće: da li je svetu i njenim bivšim narodima bolje bez nje? Odgovor na to pitanje uvodi u odgovor na pitanje svih pitanja: da li je sve to vredelo

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković analizirao je za Nedeljnik najznačajnije momente u državno-pravnoj istoriji stvaranja Jugoslavije, a psihoterapeut Zoran Milivojević opširno govori o psihologiji i identitetu Jugoslovena.

Jedan od autora poznatog "Leksikona YU mitologije" Branko Rosić podseća na sve ono što je činilo bivšu zemlju u obe njene inkarnacije, a što je, zapravo, ono što i dalje ujedinjuje ovaj region.

A u novom Nedeljniku pročitajte i šta su o Jugoslaviji rekli: Igor Mandić, Nikola Hajdin, Žarko Puhovski, Zdravko Čolić, Dragan Bjelogrlić, Goran Marković, Miki Manojlović, Vladimir Veličković, Dragoljub Mićunović, Ljubomir Simović, Boža Maljković, Goran Bregović, Tibor Varadi, Kokan Mladenović, Željko Obradović, Biljana Srbljanović i još mnogi drugi...

Uz novi Nedeljnik čitaoci dobijaju i poklon knjigu o kralju Aleksandru.

- Uvodnik Veljka Lalića: Od Jugoslavije su ostali samo Jugosloveni

- Intervju: Borko Stefanović, lider Levice Srbije, prvi put o svim detaljima prebijanja i daljim planovima opozicije

- Analiza Zorana Panovića: Sličnosti i razlike između Borka Stefanovića i Mirka Kovača

- Kolumna Ljiljane Smajlović: Dolče Kina i Gabana

- Nova kriza na Kosovu: Strogo (ne)kontrolisani ekscesi

- Srbija i EU: Otvorićemo dva poglavlja, zahvaljujući Makronu

- Kolumna Draže Petrovića: Crtanje mete na čelu političkih protivnika

- Kako je Crna Gora još osamdesetih zabranila ulazak Dobrici Ćosiću, Matiji Bećkoviću i Ljubi Simoviću

- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Italija kao trojanski konj u Evropi

- Ekskluzivno sa Harvarda: Koliko smo blizu leku za rak

- Reportaža: Beskućnici u Beogradu i "neprijateljska arhitektura"

- Popularna filozofija: Zašto se vratio stoicizam

- Kolumna u stihu Mihaila Medenice: Svinjokolj na 29. novembar

- Superklasiko: Kako se kalila mržnja

- Redovni dodatak Russia Beyond u Nedeljniku: R Magazin

- Intervju: The Tiger Lillies

- Kolumna pisca Nikole Malovića

- Intervju: Lus Kasal

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.