BiH: Pritvor za osam osoba osumnjičenih za ratne zločine

Izvor: B92, 09.Nov.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Pritvor za osam osoba osumnjičenih za ratne zločine

Sarajevo -- Tužilaštvo BiH tražiće pritvor za osam osoba, uhapšenih pod sumnjom da su na području Centralne Bosne počinili ratne zločne nad žrtvama hrvatske nacionanosti.

Kako se navodi, pritvor će biti predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svedoke i saučesnike.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu su na području Viteza, Zenice i Sarajeva uhapsili osam osoba zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sumnje da su počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti.

Na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice je 22. decembra 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali, kao i dve civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni se terete i za pljačkanje i uništavanje imovine.

Tela ubijenih su razmenjena 40 dana posle zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsecanja delova tela.

Neki od osumnjičenih se terete da su u svojstvu komandanata jedinica Armije BiH direktno učestvovali u zločinu, kao i da ništa nisu poduzeli da spreče zločine i procesuiraju i kazne počinioce.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.