Amerika u strahu: Bežite iz Rusije dok još možete. Čime god stignete FOTO

Izvor: B92, 28.Sep.2022, 11:16

Amerika u strahu: Bežite iz Rusije dok još možete. Čime god stignete FOTO

Američk ambasada u Moskvi pozvala je svoje građane da se uzdrže od putovanja u Rusiju, a one koji su već u toj zemlji da odmah odu, navodi se u saopštenju diplomatskog predstavništva.

Slično upozorenje Ambasada je izdala još u februaru, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini i od tada nije promenila preporuke. Kao razlog za upozorenje objavljeno u sredu Ambasada je navela mobilizaciju koja je počela u Rusiji.

U saopštenju diplomatskog predstavništva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se da Rusija „može da odbije da prihvati dvojno rusko-američko državljanstvo i pozove one koji ga imaju u vojnu službu“.

"Građani SAD ne bi trebalo da putuju u Rusiju, a oni koji borave ili putuju, treba odmah da napuste Rusiju dok još postoje dostupne mogućnosti za to", navodi se u saopštenju na sajtu Ambasade. "Komercijalni letovi su trenutno ograničeni i često nedostupni u kratkom roku. Kopnene rute automobilom ili autobusom su dostupne. Ako želite da napustite Rusiju, morate sami da obezbedite odgovarajuće načine", dodaje se u saopštenju.

Vlade Bugarske i Poljske pozvale su svoje državljane koji su još u Rusiji da odmah napuste tu zemlju. Kako navodi Gardijan, to bi mogao da bude potez koji će dovesti do još većih gužvi na graničnim prelazima, s obzirom na to da sve više ljudi beži iz Rusije od mobilizacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pozvalo je u utorak u saopštenju građane te zemlje da se "uzdrže od putovanja u Rusku Federaciju" i savetovalo da bugarski državljani u Rusiji "razmotre mogućnost da što pre napuste zemlju, koristeći trenutno dostupna prevozna sredstva".

Slično saopštenje uputilo je i poljsko Ministarstvo spoljnih poslova, preneli su poljski mediji.

"U slučaju drastičnog pogoršanja bezbednosne situacije, zatvaranja granica ili drugih nepredviđenih okolnosti, evakuacija bi mogla biti znatno otežana ili čak nemoguća. Preporučujemo građanima Poljske koji se nalaze na teritoriji Rusije da napuste njenu teritoriju koristeći raspoloživa komercijalna i privatna prevozna sredstva", navodi se u saopštenju poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.