Bez ulaganja u Ovčarsko-kablarsku klisuru više od 60 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2021, 15:50

Bez ulaganja u Ovčarsko-kablarsku klisuru više od 60 godina

Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je danas Ovčarsko-kablarsku klisuru, a u okviru te posete obišla je radove na jezeru Međuvršje koje se nalazi na Magistralnom putu Čačak - Požega.

Brnabić je tom prilikom istakla da je Ovčarsko-kablarska klisura jedan od najvećih i najvrednijih bisera našeg turizma, ali i kulture, verskih zdanja u koji se nije ulagalo više od 60 godina.

"To je projekat od nacionalnog značaja i radi ga čitava Vlada. Hoćemo da vratimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ovčarsku-kablarsko klisuru narodu, manastirima i prirodi Srbije", kazala je Brnabić nakon obilaska.

Podsetila je da je Vlada u decembru izašla sa sveobuhvatnim planom kako da se sredi Ovčarsko-kablarska klisura kako bi paralelno sa otvaranjem deonice autoputa Miloš Veliki do Požege imali klisuru u punom njenom sjaju i svetlu.

"Mnogo toga smo pokrenuli, u septembru ćemo moći da otvorimo rekonstruisanu železničku stanicu, da posetimo novo pristanište, novi trg u Ovčar Banji, amfiteatar", kazala je Brnabić dodajući da nije sigurna da će do tada biti završen Prirodnjački centar.

Kaže da će Vlada dodatno budžetirati sredstva za 2022. godinu, koja će biti značajno veća nego ove godine.

"Jedan od najvećih kapitalnih projekata je odmuljavanje jezera Međuvršje, u ovom trenutku ga čistimo od trave i trske", kazala je Brnabić i dodala da je samo u prvih sedam dana iz jezera izvučeno 70 tona trave i trske.

Prema njenim rečima, time se nije došlo ni do pola puta kada je reč o čišćenju tog jezera.

Obilasku su prisustvovali i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Matić: Klisura jedna od prioritetnih turističkih destinacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je Ovčarsko-kablarska klisura jedan od prioritetnih projekata od nacionalnog značaja, ali i turističkih destinacija u Zapadnoj Srbiji koja je najposećenija turistička regija u našoj zemlji.

Matić je nakon obilaska radova na projektima u Ovčar Banji, kao i na čišćenju jezera Međuvršje, kazala da je u 2019. godini više od pola miliona ljudi posetilo Zapadnu Srbiju, a od tog broja čak 200.000 upravo Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Najavila je da će se nastaviti sa ulaganjima u turističku infrastrukturu i kazala da je od 2016. zaključno sa 2021. godinom, uloženo više od 99 miliona dinara.

Prema njenim rečima, ove godine uloženo je 35 miliona za amfiteatar, 25 miliona za uređenje trga u Ovčar banji i 10 miliona za uređenje partera na pristaništu.

"Najsvežiji podaci govore da je Srbija imala ove godine više od milion turista, najveći broj domaćih, vise od tri miliona noćenja, a devizni priliv je bio veći za 30 odsto", kazala je Matić.

Poručila je da nema razvoja turizma u budućnosti bez toga da bude održiv, ekološki svestan.

"Nema razvoja turizma u budućnosti bez razvoja infrastrukture, bez ekološkog aspekta turizma", kazala je Matić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić: Iz jezera Međuvršje izvučeno 70 tona trave i trske

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2021

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas, u okviru posete Ovčarsko-kablarskoj klisuri, obišla radove na čišćenju jezeru Međuvršje,pored magistralnog puta Čačak–Požega.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.