Bez kamera na biralištima; To je rasizam prema manjini

Izvor: B92, 09.Sep.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez kamera na biralištima; "To je rasizam prema manjini"

Jerusalim -- Namera da se legalizuje uvođenje kamera na biračkim mestima da bi se sprečile izborne prevare u arapskim okruzima u Izraelu nije uspela.

Parlamentarni komitet odbacio je danas nacrt tog zakona pre plenarne sednice parlamenta.

Netanijahu se zalagao da zakon bude usvojen nedelju dana pre izbora. On je optužio protivnike za zaveru za "krađu izbora".

Vlada je nacrt zakona odobrila juče.

Izraelski premijer insistira na tome da je predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakona stvar transparentnosti. Predlog zakona naišao je na kritike da Netanijahu promoviše rasizam i negativno ponašanje prema arapskoj manjinskoj zajednici.

Netanijahu, kako navodi AP, sve više prihvata taktiku američkog predsednika Donalda Trampa, kritikujući medije, pravosuđe, policiju i političke protivnike, tvrdeći da postoji "zavera elite" da ga zbaci s vlasti.

Kabinet izraelskog premijera odobrio je juče nacrt zakona kojim se odobrava uvođenje kamera na biračkim mestima tokom izbora koji će biti održani sledeće nedelje, što njegovi protivnici smatraju zastrašivanjem glasača Arapa.

Na prethodnim izborima Netanjahuova stranka Likud poslala je monitore opremljene kamerama do nekoliko birališta sa većinskim arapskim glasačima, podseća Rojters, a arapski političari ocenili su to kao zastrašivanje birača.

Netanjahu je obrazlažući predlog zakona rekao da će posmatrači moći da koriste mobilne telefonske kamere za snimanje van glasačkih kabina.

"Svi snimaju. Bilo koja prodavnica snima kamerama, pa zar su glasačka mesta jedina na kojima ne možete da snimate", pitao je Netanjahu i dodao da će se tajnost glasanja strogo čuvati.

Aiman Odeh, šef stranke Arapske zajedničke liste, objavio je na Tviteru da se Netanjahu fokusirao "suzbijanje arapskih glasova".

"Netanjahu priprema teren za dan kada će izjaviti - Arapi su ukrali izbore i osporiće rezultate ukoliko izgube", rekao je Odeh.

Arapi čine 21 odsto stanovništva Izraela i uglavnom ne glasaju za Likud, već za arapske stranke ili centrističke ili levičarske jevrejske stranke.

Glavni savetnik kabineta izraelskog premijera za pravna pitanja takođe se usprotivio ovom predlogu jer se time moze prekršiti zakon o privatnosti birača, navodeći da iz tog razloga većina zapadnih demokratija ima ograničenja za upotrebu kamera na glasačkim mestima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.