Bez brige zbog povlačenja Ranitidina, u apotekama odgovarajuća zamena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2019, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez brige zbog povlačenja Ranitidina, u apotekama odgovarajuća zamena

Pacijenti su nepotrebno uznemireni povlačenjem leka sa tržišta jer nije zabeležena ni jedna neželjena reakcija na lek Ranitidin, a u apotekama je već i odgovarajuća zamena za lek - smatra prof. dr Srđan Đuranović, gastroenterolog Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije. Po njemu je to samo potvrda dodatne sigurnosti za pacijenta i pune odgovornosti proizvođača.

"Na našem tržištu postoji Famotidin koji pripada istoj grupi lekova, sa identičnim indikacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbednu zamenu. U komercijalnoj upotrebi u svetu je više od 35 godina, a klinička iskustva sa pomenutim lekom su jako dobra i slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja. Ovaj lek je dostupan samo na lekarski recept i može se naći u obliku tableta u dozama od 20 mg i 40 mg. Uobičajeno se uzima dva puta na dan" - objasnio je prof. dr Đuranović.

"Efikasnost i bezbednost ovog leka pružaju sigurnost i lekaru i pacijentu. Dakle pacijenti u Srbiji zaista nemaju razloga za brigu" – zaključuje prof. dr Srđan Đuranović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hemofarm: U apotekama zamena za ranitidin, pacijenti ne treba da brinu

Izvor: Beta, 07.Okt.2019

Kompanija "Hemofarm" je danas saopštila da su pacijenti u Srbiji, koji su koristili lek "ranitidin", povučen iz prodaje, nepotrebno uznemireni, jer nije zabeležena ni jedna neželjena reakcija na taj lek, a u apotekama je već dostupna i odgovarajuća zamena."Informacija u javnosti, povodom privremenog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.