Besmislen zahtev da Srbija plati ratnu štetu Hrvatskoj

Izvor: B92, 04.Jan.2019, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Besmislen zahtev da Srbija plati ratnu štetu Hrvatskoj"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kritikovao je nekadašnjeg hrvatskog ministra odbrane i zdravstva Andriju Hebranga.

On je uputio kritike zbog zahteva da Srbija i Crna Gora plate Hrvatskoj 300 milijardi dolara na ime ratne štete, ocenivši takav zahtev kao besmislen.

"Hebrang zastupa apsurdnu tezu da je na Hrvatsku izvršena agresija jer ponavlja bezočnu laž kako je Vukovar tobože slomio kičmu srpskom agresoru i omogućio oslobađanje Hrvatske", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Linta u saopštenju za javnost i dodaje da je istina sasvim drugačija, jer je, kaže, 18. novembra 1991. JNA oslobodila Vukovar od hrvatskih paravojnih snaga koje su tokom proljeća i leta ubijale i terorisale Srbe i napale i držale pod opsadom kasarnu JNA.

Vukovar je postao deo Hrvatske samo zbog politike dvostrukih standarda zapadnih sila, tvrdi Linta i poziva Hebranga da pročita knjigu "Istina mora izaći van", prvog hrvatskog ministra unutrašnjih poslova u Tuđmanovoj Hrvatskoj Josipa Boljovca, u kojoj je, kako kaže, izneo neoborive činjenice da Jugoslavija nije napala Hrvatsku, već da je Hrvatska napala Jugoslaviju i Srbe u Hrvatskoj.

Linta ocenjuje i da je Hebrang jedan od "značajnih promotera ustaštva" u Hrvatskoj o čemu, kako primećuje, svedoči i njegov zahtev da u Vukovaru treba ukinuti "teror ćirilice", ali i njegovo zalaganje za reviziju istorije, te "skandalozna teza da Jasenovac nije bio logor smrti a da su partizani činili veće zločine od ustaša".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.