Izvor: N1 televizija, 30.Avg.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski jarbol kraći za trećinu, Vesić kaže zbog statike

Obećani jarbol na beogradskom Ušću trebalo bi da počne da niče na proleće sledeće godine. Za razliku od prvobitno obećanih 120 metara, jarbol će biti visok - 80. Gradski oci tvde da će zbog toga biti i jeftiniji od procenjenih 406 miliona dinara.

Izvor: N1

Koliko će tačno Beograđane koštati da se srpska trobojka zavijori na 80 metara visine, znaće se tek po završetku tendera, tvrdi zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Obećan pre više od godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dana. U međuvremenu skraćen sa provobitnih 120 na 80 metara... Jarbol koji će poneti srpsku trobojku, trebalo bi da počnu da grade za manje od godinu dana, na beogradskom Ušću. Obećava to drugi čovek prestonice dok šeta tek asfaltiranom ulicom na drugom kraju grada.

N1: Hoće li se jarbol sada videti iz Belog Potoka s obzirom na to da ste ga skratili sa 120 na 80 metara?

"Jarbol će se videti iz svih delova grada i 80 metara je sasvim dovoljna visina. Razlog zašto će biti 80 metara je pitanje statike. Kada su urađena geološka istraživanja to je naprosto najoptimalnije za tu vrstu zemljišta i to je to. U svakom slučaju, to će uticati na cenu", kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Ne samo visina, i procenjena cena jarbola već je menjana, pa je sa 360 dignuta na 406 miliona dinara. Sada, pošto je jarbol skraćen, biće znatno jeftiniji, tvrdi zamenik gradonačelnika, mada preciznu računicu nema.

"Kada se bude završio tender, tada će se znati tačno u dinar koliko će koštati jarbol, a vi u budžetu morate da ostavite neku vrednost da biste mogli da sprovedete tender. To što ste ostavili neki novac, samo znači da ne možete da potrošite ni dinar više, a naravno možete da potrošite manje", dodao je Vesić.

Vlast uverena da jarbol nije preveliki trošak - iako računica pokazuje da novcem koji je opredeljen za jarbol možete izgraditi pet vrtića poput onog koji grade na Altini, ili asfaltirati 20 ovakvih ulica.

"Mi smo rekli da ćemo izgraditi jarbol.To nikakva tajna nije bila. Građani su glasali za našu politiku, između ostalog i za jarbol i mi ćemo ga postaviti", odlučan je zamenik gradonačelnika.

Građani Belog Potoka, bez obzira na to za koga su glasali, voleli bi, ipak, da pre jarbola vide nešto drugo.

Najveći prioritet u Belom Potoku je kanalizacija.

N1: A zastava?

"I zastava, i zastava, normalno".

N1: Da li vam to znači nešto?

"Ne, to ne razumem. Ne znam, ne znam".

Na Novom Beogradu jedan sagovornik nam kaže da "očigledno taj koji to radi nema osećaj šta je glavno, a šta je sporedno".

"Treba da se postavi da se vidi" ili "Pa, treba svašta nešto, mi smo jako siromašna zemlja", još neka su mišljenja sugrađana.

Izgleda da je Srbija bogatija gledana očima nekadašnjeg gradonačelnika, a sada ministra finansija Siniše Malog.

"Dovoljno smo mi bogata zemlja i bogat grad da izdvojimo deo novca i za srpsku zastavu", rekao je Mali.

Da izdvoje milione za jarbol i zastavu, drugi čovek prestonice apeluje i na stanovnike ostalih gradova u Srbiji.

"Pa može, što da ne, zašto ne bi moglo", kaže jedan građanin.

"Ako smatraju da je to nešto dobro za narod, za omladinu. Nemam pojma, ne bakćem se s tim", dodaje naša sagovornica.

Jedan sagovornik N1 u Nišu smatra da "obeležje srpsko treba da postoji pogotovo u ovom delu Srbije, jer je ovo čisto srpski grad".

N1: Kolika bi ta zastava u Nišu trebalo da bude?

"Mislim da je to bacanje para. Bolje uložiti pare za lečenje dece", kaže jedan građanin Niša.

"Što veći, u svakom slučaju veći od beogradskog, a posle ćemo da im ga poklonimo", dodaje drugi.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vesić o jarbolu: Građani su glasali i za to

Izvor: Mondo, 31.Avg.2018, 16:17

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je jarbol na Ušću obećanje vlasti u predizbornoj kampanji i da su to građani podržali na izborima...Foto: MONDO/Predrag Vujić..Gradske vlasti raspisaće u oktobru tender za ponuđače, a od proleća bi trebalo da počne gradnja jarbola, koji...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.