Beograđani drugi na takmičenju iz robotike, idu u Šangaj

Izvor: B92, 25.Sep.2017, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani drugi na takmičenju iz robotike, idu u Šangaj

Tokom vikenda u Zagrebu je održano međunarodno takmičenje iz robotike na kome je u nekoliko kategorija učestvovalo preko 60 timova.

Na takmičenju je učestvovalo više od 200 učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U kategoriji srednjih škola, jedan od dva tima „Politehnike – škole za nove tehnologije“ iz Beograda, čiji su članovi Nikola Starčević, Mašan Vučinić i Mihajlo Mihajlović, uz mentorsku podršku profesora Jovana Miletića, zauzeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je visoko drugo mesto i time izborio plasman na WER svetski kup koji će u novembru biti organizovan u Šangaju.

Četvrto mesto takođe je pripalo učenicima ove škole, dok se na poziciji broj osam, našla ekipa Prve kragujevačke gimnazije. U konkurenciji osnovnih škola, predstavnik Srbije bila je OŠ „Vladislav Ribnikar“ iz Beograda.

Učesnici su programirali robote tako da pomoću senzora i motora izvode zahtevne intervencije u prostoru, poput premeštanja predmeta, okretanja točkića, prenošenja tereta i sl. Takmičari su programirali, testirali i demonstrirali dva zadatka u intervalu od šest sati.

Održano takmičenje, WER – Croatia Open je deo WER svetskog kupa i za takmičenje koristi naprednu opremu proizvođača Abilix. Tri škole iz Srbije, pre izvesnog vremena, od strane hrvatskog IRIM-a, a posredstvom programa Bitka za znanje koji u Srbiji realizuje Fond B92, dobile su ovu opremu na korišćenje, u cilju učenja višeg nivoa programiranja i pripreme za ovo takmičenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.