Izvor: RTS, 27.Nov.2022, 09:48

Beograd i Sarajevo ovog jutra među najzagađenijim gradovima na svetu, košava će očistiti vazduh

Prema podacima sajta Ervižual, Beograd se ovog jutra nalazi u vrhu liste najzagađenijih velikih gradova na svetu. Prema najavama meteorologa, uskoro stiže košava koja će očistiti vazduh u prestonici.
Kvalitet vazduha ovog jutra u Beogradu je zagađen, pokazuju podaci Beoeka. Najzagađeniji vazduh udiše se na Banovom brdu, Stojčinom brdu, Ovči i Velikim Crljenima.

Kada je reč o stepenu zagađenosti najvećih gradova na svetu, Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u 8.25 zauzimao četvrtu poziciju sa indeksom zagađenosti 170. Ispred naše prestonice su samo Sarajevo, Delhi i Lahore. 
Glavni zagađivač u Beogradu su PM 2,5 čestice, a njihova koncentracija je čak 18,4 puta veća od granice koju Svetska zdravstvena organizacija preporučuje.
Međutim, ovog jutra Beograd nije i najzagađeniji grad u Srbiji. Od njega su zagađeniji Leskovac (185), Čačak (178) i Novi Sad (176). Vazduh je zagađen i u Užicu, Valjevu i Pančevu. 
Preporuke građanima Kada je vazduh jako zagađen, kao što je danas slučaj u pojedinim gradovima u Srbiji, treba poštovati preporuke stručnjaka.
Treba skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini", navodi se u preporuci na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, posvećenoj kvalitetu vazduha.
Osetljivim kategorijama stanovništva savetuje se da vežbanje obave u zatvorenom prostoru.
Ne treba otvarati prozore kada je kvalitet vazduha ocenjen sa "zagađen" ili "jako zagađen".
Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu grejne sezone, u večernjim, noćnim i jutarnjim satima.
Tada je poželjno provetriti prostorije nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je okvirno između 11 i 15 časova.
Ako ste mislili da vam hirurške maske mogu pomoći, to nije tačno. One pomažu da se smanji iritacija disajnih puteva, ali PM-10 i PM-2,5 čestice prodiru i kroz takve maske.
Pojedina istraživanja ukazuju na zaštitne efekte određene hrane. Preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata Be-vitaminima, vitaminom Ce i E, zatim omega-3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NE OTVARAJTE PROZORE! Beograd i ovog jutra među najzagađenijim gradovima na svetu! (FOTO)

Izvor: Blic, 27.Nov.2022

Prema podacima sajta Ervižual, Beograd se ovog jutra nalazi u vrhu liste najzagađenijih velikih gradova na svetu. Prema najavama meteorologa, uskoro stiže košava koja će očistiti vazduh u prestonici.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.