Beograd i Priština postigli privremeni sporazum

Izvor: Southeast European Times, 06.Avg.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i Priština postigli privremeni sporazum

Kriza na granici privremeno je smirena, dok se ne nastave razgovori sredinom septembra.

06/08/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times -- 6.8.2011.

Komandant KFOR-a Erhard Buler posredovao je u postizanju dogovora između Prištine i Beograda, koji će trajati do 15. septembra. Tada će se nastaviti razgovori, koji se vode pod okriljem EU, o tome ko će kontrolisati sever Kosova i njegove granice.

Prema novom privremenom sporazumu, granica >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << će ostati zatvorena za komercijalnu robu iz Srbije, a Kosovo neće uputiti carinike na ta dva granična prelaza.

Dvadeset osam kosovskih policajaca srpske nacionalnosti biće raspoređeno na prelazu Brnjak, a pridružiće im se tri policajca kosovska Albanca iz Zubinog Potoka. Kosovska policija neće biti prisutna na prelazu Jarinje.

KFOR će imati punu kontrolu nad graničnim kontrolnim punktovima i sporednim putevima koji dolaze iz Srbije. Zajedno sa pripadnicima mirovnih snaga NATO-a, EULEKS i Kosovska policija kontrolisaće voz na liniji Beograd-Priština ka Zvečanu.

Svaka osoba i vozilo koji ulaze na Kosovo preko tih prelaza proći će proveru ličnih dokumenata i proveru vezanu za oružje.

Premijer Hašim Tači ocenio je sporazum kao najvažniji uspeh Kosova od proglašenja nezavisnosti 2001. godine.

„Kosovo je konačno preuzelo kontrolu nad svojim granicama, uz međunarodnu zajednicu kao garanta“, rekao je Tači.

Međunarodna zajednica je pokazala svoju posvećenost teritorijalnom integritetu Kosova, a trgovinski reciprocitet sa Srbijom biće sproveden na celokupnoj granici, dodao je on.

Glavni srpski pregovarač Borko Stefanović izrazio je drugačije mišljenje, rekavši da su unilateralni napori Prištine da nametne svoju volju na severnom Kosovu osujećeni.

„Sporazum nije idealan, jer smo razgovarali u lošim okolnostima“, rekao je on. „[Međutim], naša reakcija je sprečila kosovskog premijera Tačija da sprovede u praksi ono što je bilo nameravano“, izjavio je on, prenosi dnevnik Zeri.

Međutim, i dalje je nejasno da li će lokalni Srbi na severu prihvatiti sporazum i ukloniti barikade.

„Ne želimo da idemo suprotno državi [Srbiji], jer nemamo drugu zemlju, ali moramo da obratimo pažnju na svoje ljude. Sporazum nije precizan, svi mogu da ga tumače kako žele“, rekao je predsednik opštine severna Mitrovica Krstimir Pantić za SETimes.

Kosovski Srbi su posebno zabrinuti oko toga da li će i dalje moći da dođu do robe iz Srbije. To je bio jedan od njihovih osnovnih zahteva od kada je kriza počela.

„Na zahtev građana, odbornici skupštine opštine doneće odluku o sudbini barikada“, rekao je gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

Stefanović se obratio srpskoj zajednici u Rudarima, pozivajući je da prihvati dogovor.

„Morate da budete složni i da podržite svoju zemlju, koja ne može bez vas, kao ni vi bez nje", rekao je on.

Kamioni težine do 3,5 tona moći će da ulaze slobodno na severno Kosovo, a za teža vozila biće potrebne potvrde Crvenog krsta, rekao im je Stefanović.

Analitičari na Kosovu kažu da će se sporazumom ublažiti kriza na granici, dok se u septembru ne postigne dugoročno rešenje.

„Sprovođenjem sporazuma ne zatvara se političko pitanje severa, nego ono nastavlja da bude nerešeno. Priština bi mogla da se oseća ugodnije, jer je na neko vreme izbegla mogućnost uvođenja tog problema u političke pregovore sa Beogradom, u kojima posreduje EU“, rekao je politički komentator Fatlum Sadiku za SETimes.

Ovom izveštaju doprineo je Igor Jovanović iz Beograda.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.