Belgijskom novinaru preti proterivanje iz Srbije

Izvor: B92, 19.Feb.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Belgijskom novinaru preti proterivanje iz Srbije"

Filip Bertinšan, dopisnik mnogobrojnih inostranih medija u Srbiji, na meti je pretnji proterivanjem iz Srbije, saopštila je organizacija "Reporteri bez granica"

Kako se navodi, Bertinšanu preti proterivanje pod izgovorom da predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti".

"Reporteri bez granica" tvrde da ta odluka nije ničim motivisana niti opravdana.

Bertinšan je pre njenog donošenja već bio pozivan od strane Srpske službe za bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (BIA) na "detaljne informativne razgovore" u aprilu 2017, dan posle predsedničkih izbora u Srbiji, o kojima je kao novinar izveštavao, dodaje se.

"Imajući u vidu trenutni više nego zabrinjavajući položaj slobode medija u Srbiji, gde nezavisni novinari trpe fizičke i verbalne napade, pa čak i pozive na linčovanja od strane provladinih medija, smatramo da je neophodno obratiti se kako srpskom, tako i evropskom i međunarodnom javnom mnjenju, ističu "Reporteri".

Bertinšan svojim novinarskim radom pokriva Srbiju i većinu zemalja Zapadnog Balkana već punih deset godina u kojima je uvek pokazivao najveći stepen nepristrasnosti. Nikad nije imao problema sa policijom, i do 2017. godine je uvek dobijao dozvolu za boravak u skladu sa propisima. Kao belgijski državljanin, on živi u Beogradu od 2007. godine, oženjen je državljankom Srbije koja je takođe novinarka i fotoreporterka, a takođe je i otac petogodišnje devojčice. Odbijen je, bez ikakvog objašnjenja, nakon zahteva za privremeni boravak radi spajanja porodice od strane MUP-a, 8. januara 2018. godine, drugi put od aprila 2017. godine. U novembru 2017. godine je međutim Upravni sud Srbije doneo presudu da vlasti moraju da opravdaju razloge za odbijanje njegovog zahteva, navodi se.

Odluke MUP-a u ovom slučaju krše pravila postupka, ali i član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima o poštovanju privatnog i porodičnog života, ističe se u saopštenju "Reportera bez granica".

Imajući u vidu često ignorisanje pravosudnih odluka od strane srpskih vlasti, kako bi se sprečile policijske zloupotrebe koje ne priliče jednoj državi kandidatkinji

za evropske integracije, ali i kako bi odbranio svoj posao kao novinar, Bertinšan je odlučio da se ponovo žali upravnom sudu, i da se obrati najvišim evropskim i međunarodnim vlastima povodom svoje situacije, zaključuju "Reporteri bez granica".

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenili su danas da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih stranih medija, belgijskog državljanina Filipa Bertišana, predstavlja "međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji".

Navodeći da su Bertišanovi izveštaji "primer novinarskog profesionalizma" kao i da kao dopisnik iz Beograda nikada nije imao problema sa policijom, udruženja su upozorila da je Bezbednosno-informativna agencija "temeljno saslušavala Bertišana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Srbiji".

"Očigledno je da Bertišan smeta aktuelnoj vlasti zbog toga što je vrstan poznavalac političkih i društvenih prilika u Srbiji, što njegovi prilozi u zapadnim medijima nisu u skladu sa marketinškom slikom Aleksandra Vučića kao velikog reformatora i što prikazuje stvari onakvima kakve jesu – a one su poražavajuće u svakoj oblasti, posebno u oblasti vladavine prava, korupcije, političkog i medijskog pluralizma, i slobode izražavanja", piše u saopštenju.

Izražavajući solidarnost sa Bertišanom, NUNS i NDNV su najavili da će belgijskom novinaru pružiti podršku u ostvarenju njegovih prava, koja su kako se navodi, "ujedno i prava zagarantovana i domaćim zakonima i brojnim meunarodnim aktima, a koja se opet tiču svakog građanina ove zemlje".

"Da nije zastrašujuće, bilo bi komično: Srbija ponovo liči na zemlju iz filma 'Balkanski špijun', u kojoj 'stranci' predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju, pa tako zvuči i obrazloženje MUP-a da Bertišanu odbije zahtev za produženje boravka jer on prema policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja 'pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti", navela su ta novinarska udruženja.

Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije koje je zatražilo od Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije da objasne zbog čega belgijskom novinaru nije produžena viza i na osnovu čega ga je BIA proglasila "pretnjom po bezbednost državu i njene građane".Bertinšan je, kako je rekao UNS-u, u februaru prošle godine podneo zahtev za produženje vize, kao što je to radio svake godine u deset godina koliko živi i radi u Srbiji.

"MUP mi je odgovorio tek u aprilu, posle predsedničkih izbora o kojima sam izveštavao kao svaki put ranije, da je moj zahtev odbijen", rekao je Bertinšan UNS-u.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Belgijskom novinaru preti proterivanje iz Srbije

Izvor: Radio 021, 19.Feb.2018

Filip Bertinšan, dopisnik mnogobrojnih inostranih medija u Srbiji, na meti je pretnji proterivanjem iz Srbije, saopštila je organizacija "Reporteri bez granica"...Kako se navodi, Bertinšanu preti proterivanje pod izgovorom da predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti"..."Reporteri...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.