Belgijski premijer podnosi ostavku zbog sporazuma o migrantima

Izvor: B92, 19.Dec.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijski premijer podnosi ostavku zbog sporazuma o migrantima

Izgubio podršku koalicionog partnera zbog Sporazuma o globalnim migracijama Ujedinjenih nacija koji je potpisao prošle nedelje u Marakešu.

Premijer Belgije Šarl Mišel ponudio je ostavku samo nekoliko dana nakon što je kaoliciju koju predvodi napustio najveći partner - zbog njegove podrške migrantima.

Mišel je izgubio podršku nacionalističke Nju Flemiš Alijanse zbog Sporazuma o globalnim migracijama Ujedinjenih nacija koji je potpisao prošle nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Marakešu.

On je najavio nameru da podnese ostavku nakon što su opozicione stranke odbile da podrže njegovu manjinsku vladu.

Mišel je odluku saopštio kralju Filipu u utorak.

Kralj još nije objavio da li će prihvatiti ostavku.

Izbori u Belgiji trebalo bi da se održe u maju, a kralj će se danas sastati sa liderima stranaka kako bi odlučio o eventualnom ranijem održavanju izbora.

Belgijski ambasador u UN-u saopštio je da će sporazum postati zvaničan danas u Njujorku, uprkos odluci Mišela da podnese ostavku.

Sporazum, koji nije pravno obavezujući, traži međunarodni pristup migracijama koji "potvrđuje da će suverene pravne države da naprave svoju nacionalnu migracionu politiku" i potvrđuje "fundamentalni" značaj zakonite migracije.

Ali evropski kritičari smatraju da će to dovesti do rasta imigracije širom kontinenta.

U julu se 196 članova Ujedinjenih nacija usaglasilo oko Globalnog dogovora za bezbednu, pravilnu i redovnu migraciju.

Potpisalo ga je 164 države, dok su Sjedinjene Države, uz brojne evropske zemlje - uključujući Australiju, Mađarsku, Italiju, Poljsku i Slovačku - odbile da formalno primene sporazum.

Stotine demonstranata izašlo je na ulice Brisela za vikend protiveći se paktu. Policija je koristila suzavac i vodene topove.

Kontra-protest, koji su organizovali levičarske grupe i humanitarne organizacije u centru grada, okupio je oko 1.000 ljudi.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Belgijski premijer podnosi ostavku zbog sporazuma o migrantima

Izvor: Danas, 19.Dec.2018

ReutersŠarl Mišel se nada da će nastaviti upravljanje manjinskom vladom Premijer Belgije Šarl Mišel ponudio je ostavku samo nekoliko dana nakon što je kaoliciju koju predvodi napustio najveći partner – zbog njegove podrške migrantima. Mišel je izgubio podršku nacionalističke Nju Flemiš...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.