Stejt department naređuje, Bela kuća odbija

Izvor: B92, 23.Okt.2019, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department naređuje, Bela kuća odbija

Vašington -- Bela kuća odbila je da dostavi dokumenta za koja je izdat nalog, a koji su ključni u istrazi za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa.

To su saopštili u sredu poslanici Predstavničkog doma Kongresa koji predvode istragu.

Adam Šif, predsednik Obaveštajnog odbora, Eliot Engel, predsednik Odbora za spoljne poslove, i Karolin Maloni, vršilac dužnosti predsednika Nadzornog odbora, naveli su u pismu zameniku državnog sekretara Džonu Salivenu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatraju odbijanje Bele kuće da se povinuje nalogu sub poena "opstrukcijom zakonitih funkcija Kongresa i istrage o impičmentu".

Dodaje se da su odbori prikupili dokaze o direktnoj povezanosti tih dokumenata, uključujući informacije od ogromnog značaja, sa optužbama da je predsednik zloupotrebio moć za ličnu političku dobrobit, prenosi Rojters.

"Odbijanjem da predaju dokumenta, među kojima je beleška o naporima da se zaplaše zaposleni, kao i o komunikacijama u kojima je Tramp od Ukrajine tražiopolitičke istrage, Stejt department ukazuje na to da ti dokumenti podržavaju optužbe protiv predsednika i drugih", navodi se u pismu.

Američki sud naredio je Stejt departmentu da počne da dostavlja dokumenta u vezi s kontaktima administracije predsednika Donalda Trampa sa Ukrajinom u roku od 30 dana, navodeći da su to materijali od javnog interesa.

Dokumente na osnovu Zakona o slobodi informacija traži telo zaduženo za nadgledanje administracije, prenosi AP.

Advokat tog tela Danijel Mekgrat rekao je tokom rasprave u Federalnom sudu u Vašingtonu da su ti dokumenti od velikog javnog interesa i založio se za zajednički rad s vladom kako bi se ustanovilo koji od tih dokumenata mogu da se objave zbog eventualne oznake tajnosti.

Među dokumentima koji nisu sporni mogla bi da se nađe prepiska Trampovog privatnog advokata Rudija Djulijana i ključnog učesnika u skandalu sa Ukrajinom, s obzirom na to da on nije zvaničnik američke administracije.

Poslanici Predstavničkog doma Kongresa koji predvode istragu o Trampovom opozivu optužili su prethodno Belu kuću da je odbila da dostavi dokumenta za koja je izdat nalog, a koji su ključni u istrazi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

TRAMP SE NE DA: Bela kuća odbila da preda dokumenta ključna za njegov opoziv

Izvor: Kurir, 23.Okt.2019

Bela kuća odbila je da dostavi dokumenta koja su ključna u istrazi za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa, saopštili su danas poslanici Predstavničkog doma Kongresa koji predvode istragu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.