SAD će nastaviti kontakte sa Kinom u vezi sa balonom u narednim danima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2023, 21:06

SAD će nastaviti kontakte sa Kinom u vezi sa balonom u narednim danima

Bela kuća saopštila je danas da prelet kineskog špijunskog balona nad Sjedinjenim Državama nije ničim doprineo poboljšanju ionako napetih odnosa SAD sa Pekingom.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da će američki zvaničnici pravovremeno najaviti kad će državni sekretar Entoni Blinken otputovati u Peking, što je odloženo zbog balona koji je uočen iznad SAD, prenosi Rojters.

''Niko ovde ne želi sukob'', rekao je Kirbi.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Američka Savezna uprava za avijaciju saopštila je ranije da je privremeno zabranila civilne letove u krugu od 260 kvadratnih kilometara iznad Atlantskog okeana i oko obale Južne Karoline u cilju nacionalne bezbednosti, potencijalno pripremivši situaciju za obaranje navodnog kineskog špijunskog balona.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

SAD će nastaviti kontakte sa Kinom u vezi sa balonom u narednim danima

Sjedinjene Američke Države nameravaju da nastave da održavaju kontakte sa Kinom u vezi sa situacijom sa kineskim balonom u narednim danima, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Očekujemo nastavak razgovora sa Kinom u vezi sa incidentom sa balonom u narednim danima", rekao je Prajs na redovnom brifingu. On je objasnio da Vašington smatra važnim da zadrži otvorene kanale komunikacije sa Pekingom, uprkos incidentu sa balonom.

On je dodao da ce poseta Pekingu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koja je zakazana za tekuću nedelju i naknadno otkazana zbog incidenta, biti održana kada se za to stvore uslovi.

Vašington nije spreman da objavi nove moguće datume za tu posetu, dodao je Prajs.

Balon, za koji Vašington veruje da ga je Kina koristila u svrhu špijunaže, prešao je Kanadu, Sjedinjene Države i oboren je u subotu kod obala Južne Karoline. U Pekingu tvrde da je balon imao civilnu namenu i da je korišćen za meteorološka istraživanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"OVO NE DOPRINOSI ODNOSIMA SAD I KINE" Špijunski balon oboren iznad Atlantskog okeana, oglasila se Bela kuća

Izvor: Blic, 07.Feb.2023, 01:57

Bela kuća saopštila je danas da prelet kineskog špijunskog balona nad Sjedinjenim Državama nije ničim doprineo poboljšanju ionako napetih odnosa SAD sa Pekingom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.