Barselona: Novi otkazani letovi, 170 povređenih u protestima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barselona: Novi otkazani letovi, 170 povređenih u protestima

Stotine putnika zadržane su danas na aerodromu El Prat u Barseloni, nakon što je otkazano još 45 letova zbog protesta katalonskih separatista, saopštili su aerodromski zvaničnici.

Drugi najveći aerodrom u zemlji je glavno poprište protesta, gde se okupljaju hiljade ljudi protestujući zbog presude katalonskim zvaničnicima koji su organizovali nedozvoljeni referendum o otcepljenju te španske pokrajine 2017. godine, prenosi Rojters.

Najmanje 170 osoba, među kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 40 policajaca, povređeno je u sukobima učesnika protesta i pripadnika policijske jedinice za razbijanje demonstracija kod međunarodnog aerodroma u Barseloni i drugim mestima u Kataloniji, na severoistoku Španije.

Kako su danas saopštile katalonske vlasti, tri osobe su uhapšene.

Sukobi su izbili kasno sinoć, a protesti su pokrenuti pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova.

Demonstranti su izašli na ulice posle poziva koji je preko društvenih mreža uputila grupa "Demokratski cunami", prenosi AP, dodajući da je ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao da je ta grupa pod istragom.

Operater španskog aerodroma, AEANA, saopštio je da je više od 1.000 letova neće biti danas poremećeno zbog protesta, nakon što je juče otkazano 110 letova.

Protest Katalonaca ispred EK, pridružio se i Pudždemon

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon za kojim je Španija izdala evropski nalog za hapšenje, pridružio se danas u Briselu pristalicama katalonske nezavisnosti koji su protestovali ispred Evropske komisije zbog presude dvanaestorici katalonskih separatista.

"Treba nam podrška evropskih demokrata zato što se ova kriza tiče evropske demokratije i kvaliteta evropske demokratije. To nije katalonsko, regionalno ili špansko pitanje", rekao je Pudždemon, prenosi AP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sukobi na protestima u Barseloni, 170 povređenih

Izvor: RTS, 15.Okt.2019

U sukobima demonstranata i policije u Kataloniji povređeno je najmanje 170 ljudi. Tri osobe su uhapšene. Zbog protesta pristalica katalonske nezavisnosti, stotine putnika zadržane su na aerodromu "El Prat" u Barseloni, nakon što je otkazano 45 letova, saopštili su zvaničnici. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.