Barać: Korupcija u Srbiji je posledica loših institucija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barać: Korupcija u Srbiji je posledica loših institucija

UŽICE - Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je večeras da u Srbiji nema prave borbe protiv korupcije, jer za to još uvek ne postoje uslovi i jer je "korupcija posledica loših institucija".

"Borba protiv korupcije treba da bude redovan posao državnih organa i pitanje je zašto je njima i dalje potrebno političko ohrabrenje za rad, što je nedozvoljeno i što je u stvari politički pritisak", kazala je Barać na tribini Udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građana "Forum" u Užicu.

On je dodala da je nedopustivo da bilo koja stranka najavljuje šta će da rade državni organi u borbi protiv korupcije i ocenila da je "vrlo loše" ukoliko stranke rukovode organima gonjenja.

Ona je ocenila da izvršna vlast radi nedopustive stvari jer "dozvoljava da korupcija postoji na svim nivoima, a onda stvara atmosferu kampanje".

"Za Zrenjanin mi u Savetu znamo da je bilo nekoliko vrlo interesantnih stvari za tužilaštvo kao što je 'Jugoremedija', 'Šin-voz', a što se tiče građevinskog zemljišta, tu je - u odnosu na Zrenjanin -Beograd mnogo značajniji zato što se radi o velikom novcu i Savet je uradio mnogo stvari koje se vezuju za 'Luku Beograd', Univerzitetsko naselje, brojne lokacije u Beogradu koje su ostale čudno neinteresantne za tužilaštvo", kazala je Barać.

Ona je ocenila da je "očigledno nekome važno da često, ne birajući sredstva prikaže da postoji borba protiv korupcije zato što su građani nezadovoljni", kazala je Barać i ocenila da su institucije još veoma slabe i podložne uticaju politike, tako da u svakom "odlučnom obračunu sa korupcijom i raznim mafijama" do sada i nije moglo nešto značajnije da se desi.

"Izvršna vlast ne sme da dovodi institucije u ovakav položaj, da se poigrava pravima ljudi i institucijama", kazala je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije i navela da pokretanje borbe protiv korupcije na ovakav način, kao kampanje, pokreće i pitanje opasnosti za ljudska prava i opasnosti za institucije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.