Banatsko Karađorđevo: Sopstvena firma uz pomoć NSZ

Izvor: RTS, 03.Dec.2018, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banatsko Karađorđevo: Sopstvena firma uz pomoć NSZ

Do kraja godine očekuje se još jedan ciklus programa Nacionalne službe za zapošljavanje kojima se zaintersovanima za otvaranje sopstvene firme daje 180 hiljada dinara. U zrenjaninskoj regiji kroz tri ovogodišnja ciklusa 77 lica je otvorilo preduzeća, zanimljivo i u seoskim sredinama.
Pedesettrogodišnja Verica Marčetić iz Banatskog Karađorđeva kod Žitišta, sa 18 godina radnog staža i nakon više >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina čekanja na evidenciji nezaposlenih, odlučila se da u svom selu pokrene sopstveno preduzeće.

Uključila se u program Nacionalne službe za zapošljavanje, a talenat za izradu torti i slatkiša iskoristila je kao ideju za poslovnu priliku i otvorila radionicu za proizvodnju kolača. Nedavno je sa svojim domaćim banatskim slatkišima osvojila prvo mesto na sajmu hrane u Beogradu i nada se da će joj to pomoći za bolji plasman proizvoda.
"Volela bih da mogu da nadjem neko tržište gde mogu da plasiram svoje proizvode, neku manju prodavnicu ili tako nešto. Da mogu ipak da imam neku sigurnost, da to dobijem. Ovo što ja napravim ja prodam, ali prodajem ovako u selu, ali bih volela da to može da zaživi", kaže Verica Marčetić iz Banatskog Karađorđeva.
Selo Karađorđevo kod Žitišta ima blizu tri hiljade meštana, a mladi se sve češće odlučuju za sopstveni biznis. Dvadesetdevetogodišnji Mirko Vlajić otvorio je auto-električarsku radnju.

"Pomoglo mi je za prvih godinu dana, ne moram da razmišljam o administraciji, porezima i doprinosima. Tako da nije loše za početak", navodi Mirko Vlajić, autoelektričar.
Takođe uz podsticajna sredstva namenjena samozapošljavanju, u ovom istom selu Jelena Agbaba pokrenula je radionicu za izradu metalnih profila. Oslanja se na bravarski i varilački zanat svog supruga, a planirano je proširenje pogona uz zapošljavanje radnika.
Aleksandra Štrbac iz zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje kaže: "Sedamdeset sedam lica će ove godine, odnosno otvorili su svoje sopstvene firme i u decembru ima izgleda da bude još jedan krug tako da će verovatno taj broj biti i veći." 
Jednako su popularni programi prekvalifikacije i sticanja stručne prakse u privredi, jer u velikom procentu ta lica postaju budući radnici tih preduzeća. U pet opština srednjeg Banata na evidenciji je trenutno oko 12 hiljada nezaposlenih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.