Banatski ratari počeli setvu kukuruza

Izvor: RTS, 06.Apr.2020, 16:23

Banatski ratari počeli setvu kukuruza

Ovoga proleća u Srbiji je planirano da se kukuruzom zaseje oko milion hektara oranica, od čega samo na području pet opština Srednjeg Banata stotinu hiljada hektara.
Iako vremenske prilike ovih dana, pre svega tokom noći i jutra, nisu pogodne za setvu kukuruza, banatski ratari su počeli ovaj značajan posao jer je, kako tvrde, bitan svaki trenutak. Slobodan Živović iz Lukićeva kod Zrenjanina dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se pripremio za setvu.

"Posejaću oko dve stotine hektara kukuruza. Repromaterijal sam nabavio, seme, đubrivo i sve što treba. Setva u odnosu na prošlu godinu nije skuplja, neka mala razlika je možda. Ja imam dozvolu kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva da radim i za vreme policijskog časa, samo što je problem jer ne može niko od starijih da mi doveze seme ili onaj ko može nema dozvolu posle policijskog časa", kaže Živović.
Prolećnu setvu, spremno dočekuju i poljoprivredna preduzeća i zemljoradničke zadruge.
"Što se tiče zemljišta, ono je dobro prosušeno pa mogu da se obave svi poslovi koji su neophodni. Znači, predsetvena priprema, zatim setva, ali nas malo muči i to što su lepi i idealni uslovi za setvu jer je nedostatak vlage veliki. Ovo je treća godina zaredom, koja je izuzetno sušna. Vlage u setvenom sloju ima, međutim, za pšenicu i ostale useve vlage nema", ističe Vojislav Trkulja, agronom.
U toku ove nedelje očekuje se i početak setve suncokreta kojim će u Srbiji, kako se planira, biti zasejano dvesta hiljada hektara, od čega je trećina u Srednjem Banatu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.