Balkanskim zemljama pružena uveravanja oko izgleda za članstvo u EU

Izvor: Southeast European Times, 01.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanskim zemljama pružena uveravanja oko izgleda za članstvo u EU

Ministri inostranih poslova EU uveravali su sedam zemalja zapadnog Balkana da su na pravom koloseku za pridruživanje Uniji, uprkos nedavnim pozivima članica EU na pauzu u procesu proširenja.

31/03/2009

(Euobzerver, EurAktiv - 30/03/09; DPA - 29/03/09; AFP, Rojters, Juronjuz, B92, MIA, predsedavajući EU Češka - 28/03/09)

Ministri inostranih poslova EU sastali su se u subotu (28. mart) u Hluboki na Vltavi u Češkoj Republici i uveravali sedam zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zapadnog Balkana u vezi sa njihovim izgledima za pridruživanje Uniji.

"Evropski izgledi zapadnog Balkana… ostaju od suštinskog značaja za stabilnost, pomirenje i budućenost" regiona, rekli su ministri.

Oni su takođe ukazali da ustanovljeni proces stabilizacije i pridruživanja ostaje glavni okvir za pridruživanje zemalja zapadnog Balkana EU i pozvali ih da nastave političke i ekonomske reforme koje bi dovele do integracije u EU.

"Napredak svake zemlje ka EU mora da bude zasnovan na pojedinačnim zaslugama i rigoroznoj uslovnosti", navodi se u saopštenju.

Takođe se poziva na "solidarnost i blisku saradnju između EU, međunarodnih finansijskih institucija i zemalja zapadnog Balkana" tokom globalne ekonomske krize.

Pored toga, u saopštenju se poziva na uspostavljanje slobodnog viznog režima jednom kada zemlje zapadnog Balkana ispune odrednice definisane u njihovim pojedinačnim mapama puta.

Od tih sedam zemalja Hrvatska je najdalje odmakla u procesu pridruživanja. Međutim, ona mora da reši svoj granični spor sa Slovenijom koji blokira otvaranje izvesnog broja novih pregovaračkih poglavlja. Makedonija je jedina druga zemlja koja je stekla zvanični status kandidata, ali joj još uvek nije određen datum pokretanja pregovora o pridruživanju.

Drugih pet zemalja -- Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Srbija -- nalaze se u različitim fazama procesa pridruživanja.

Nekoliko država EU, pre svih najistaknutije zemlje Francuska i Nemačka, nedavno su pozvale na pauzu u procesu proširenja dok Unija ne razreši ustavnu institucionalnu krizu nastalu nakon odbacivanja Lisabonskog ugovora od strane Irske prošle godine.

"Očigledno neće biti proširenja ako nema Lisabonskog ugovora", izjavio je posle sastanka francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner ponavljajući stav nemačke kancelarke Angele Merkel.

Međutim, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i komesar za proširenje Oli Ren insistirali su da se proces proširenja mora nastaviti. Region tek treba da vidi "kraj istorije" ili "večiti mir", rekao je Ren posle sastanka u Hluboki.

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt čija zemlja preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU od Češke Republike 1. jula, upozorio je da bi zatvaranje vrata bloka za zemlje zapadnog Balkana "imalo devastirajuće konsekvence za region".

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.