Izvor: Southeast European Times, 30.Sep.2014, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanski i turski univerziteti će sarađivati u okviru nove asocijacije

Turski i balkanski univerziteti potpisali su protokol za osnivanje udruženja u cilju učvršćivanja akademskih veza između univerziteta širom regiona.

30/09/2014

Menekše Tokjaj za SES Türkiye iz Istanbula -- 30.9.2014.

Turski i balkanski univerziteti su postavili temelje Asocijacije balkanskih univerziteta (ABU) na sastanku na Univerzitetu Trakija u Jedrenu 11. septembra. U govoru na osnivačkoj sednici, rektor Univerziteta Trakija, profesor Jener Joruk >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << rekao je da će nova asocijacija pružiti održivu platformu za saradnju u razgovorima o zajedničkim problemima i idealima.

„Primarni cilj Asocijacije balkanskih univerziteta je da utvrdi vodeću viziju za budućnost preko naših univerziteta, biblioteka, istraživačkih centara u regionu Balkana, a na osnovu zajedničkih globalnih vrednosti“, rekao je Joruk u svom govoru.

ABU čini 36 univerziteta sa Balkana.

Institucije izvan regiona će moći da učestvuju kao posmatrači.

Turska će stalno zauzimati funkciju sekretara ABU, a Joruk će biti prvi izabrani predsednik tokom sledeće dve godine. Mesto predsednika će se rotirati i sledeći na redu biće Ivan Ilčev, rektor sofijskog Univerziteta Sv. Kliment Ohridski.

Počasni predsednik ABU biće rektor grčkog Univerziteta u Janjini profesor Triantafilos Albanis.

Asocijacija će se sastajati jedanput godišnje, ali će se stalno održavati tehnički sastanci naučnika iz različitih branši u cilju unapređenja naučne saradnje.

Ideja za osnivanje asocijacije univerziteta proizašla je iz druge inicijative, Udruženja balkanskih biblioteka, osnovanog 2009. uz učešće 51 institucije iz devet različitih zemalja Balkana uključujući Tursku.

Udruženje doprinosi uspostavljanju dijaloga između biblioteka širom regiona redovnim objavljivanjem akademskih časopisa koji se bave teorijom, konceptima, filozofijama u bibliotekarskoj nauci, e-izdavaštvu i dokumentovanju.

U razgovoru za SES Türkiye, Joruk je rekao da je cilj asocijacije unapređenje međukulturnog dijaloga kroz programe saradnje studenata i akademaca i pružiće održivu osnovu za solidnu saradnju između balkanskih i Turskih univerziteta koji su dostigli relevantne standarde akreditacije koje propisuje EU.

„To će biti i šansa za sprovođenje zajedničkih naučnih studija, istraživanja i inovativnih radova, dok će komunikacija među akademcima omogućiti i razmenu znanja i korist od dugoročne saradnje“, dodao je on.

Nikolaos CIfakis, vanredni profesor na departmanu za političke nauke i međunarodne odnose na grčkom Univerzitetu na Peloponezu, kaže da je ABU pravovremena inicijativa za unapređenje regionalnih veza i posebno uspostavljanje kanala za komunikaciju među višim institucijama koje uglavnom nemaju mnogo pristupa konkurentnim istraživačkim sredstvima EU.

„Takođe će doprineti razmeni najboljih praksi među univerzitetima-partnerima, a može i da pomogne u procesu promocije pomirenja i saradnje u regionu. Ono što je važnije, stvaranje mreže različitih polja nauke pospešiće dostizanje opipljivih rezultata“, kaže Cifakis za SES Türkiye.

Kako navodi počasni predsednik ABU, da bi ova organizacija bila aktivnija i efikasnija, postoji potreba da se postave temelji snažnih veza među balkanskim univerzitetima, na osnovu međusobnog razumevanja i deljenih ideja, vrednosti i iskustava.

„U suštini treba da unapredimo međukulturni dijalog između naših zemalja. Treba da formiramo solidnu naučnu saradnju među univerzitetima članovima, sprovodimo redovne zajedničke naučne studije i istraživanja“, kaže Albanis za SES Türkiye.

Albanis je dodao da zajednička istorija i tradicije širom Balkana predstavljaju najvažnije veze koje povezuju univerzitete.

Burak Jalim, projektni menadžer Centra za razvoj odnosa sa BiH u Sarajevu i doktorand tamošnjeg Međunarodnog Univerziteta, koji je takođe član asocijacije, takođe je uzbuđen zbog mogućih rezultata ovog projekta za naučni napredak i dijalog u regionu. Jalim za SES Türkiye kaže da je u više navrata bilo puno saradnje između Turske i balkanskih zemalja.

„Nadam se da će ovo biti šansa za bolje razumevanje među akademskim krugovima na Balkanu“, kaže on.

Kako navodi Jalim, osim deljenja iste geografije i manje-više iste kulture, univerziteti u regionu nisu mnogo doprineli globalnoj naučnoj zajednici, što dovodi do pogrešnog shvatanja balkanskih naroda, kulture i politike.

„Šta god budu hteli da rade u pogledu saradnje, treba da postave rokove i razjasne kratkoročne i dugoročne planove. U suprotnom, ova inicijativa će se okončati bez rezultata, sa čime smo imali iskustva“, dodaje on.

Koliko je po vama efikasna međukulturna razmena u boljoj regionalnoj saradnji? Podelite svoje mišljenje u komentarima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.