Balkanske policijske snage sve više sarađuju i zajedno prolaze obuku

Izvor: Southeast European Times, 07.Okt.2014, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanske policijske snage sve više sarađuju i zajedno prolaze obuku

Regionalna policijska obuka važna je za efikasniju borbu protiv prekograničnog kriminala.

07/10/2014

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Ohrida -- 7.10.2014.

Policijske snage na Balkanu složile su se da sarađuju zajedničkim korišćenjem svojih centara za obuku, vežbama i učešćem u regionalnim programima edukacije, kažu eksperti.

Zvaničnici kažu da policijske snage žele da uspostave bliskiju saradnju po uzoru na EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<
„Edukacija policajaca jedan je od ključnih mehanizama za [stvaranje] kompetentnih i profesionalnih policijskih snaga koje uspešno obavljaju sve svoje dužnosti“, rekao je Zemri Kamili, zamenik ministra unutrašnjih poslova Makedonije, u izjavi za SETimes.

Regionalna policija je već počela razmenu instruktora i polaznika obuke putem programa koji se sprovodi preko Međunarodne asocijacije policijskih koledža i očekuje se da proširi postojeću saradnju.

„Маkedonija poslala instruktore u Hrvatsku i Sloveniju, a te zemlje uzvraćaju upućivanjem svojih instruktora. Sledeća faza je učešće sa polaznicima u njihovim institucijama“, kaže Goce Bačanov, direktor makedonskog centra za policijsku obuku, u izjavi za SETimes.

Bačanov kaže da su zajednička obuka na polju policijskih istraga i drugih pitanja vezanih za organizovani kriminal pokazali znatan uspeh.

„Potrebno je više regionalne obuke na ovom polju“, rekao je Bačanov za SETimes. „To je regionalna tematski bazirana obuka. Za razne vrste kriminala imamo različitu obuku.“

„Cilj je unaprediti policijsku obuku u regionu razmenom iskustava i znanja“, ukazuje Miloš Šikman, šef Agencije za policijsku edukaciju Republike Srpske.

„Ovako na najbolji način doprinosimo borbi protiv kriminala i održanju javnog reda i mira. Prekogranični kriminal je najveći problem i fokusiraćemo se u budućnosti na tu vrstu edukacije i obuke“, rekao je Šikman za SETimes. On navodi da je još jedan od ciljeva stvaranje modela zajedničke obuke u skladu sa harmonizovanim programima koje će usvojiti svaka zemlja.

„Edukacija će biti priznata u svakoj državi. Ona će omogućiti policajcima u regionu da napreduju“, navodi on.

Balkanu su potrebni policajci koji funkcionišu po standardima EU, kaže Tanja Filipović, zamenica direktora policijske akademije u Crnoj Gori.

„Imamo centar za situacionu obuku -- repliku malog grada sa graničnim prelazima, hotelima i restoranima. Obuka se obavlja korišćenjem različitih scenarija iz svakodnevnog života“, rekla je Filipovićeva za SETimes.

Crna Gora organizuje do četiri regionalne policijske obuke godišnje.

„Srbija ima puno toga da ponudi policijskim snagama u regionu“, rekao je Božidar Ritašević, zamenik šefa odeljenja za edukaciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

„Pored osnovne policijske obuke u skladu sa standardima EU, Srbija nudi i veliki broj specijalizovanih obuka za saobraćajnu i kriminalističku policiju. U jednom centru imamo i vrlo dobro razvijenu obuku za otkrivanje i uništavanje laboratorija za proizvodnju droge. Evropol takođe zanima to što se u centru organizuje regionalna obuka“, rekao je Ritašević za SETimes.

Kako balkanske zemlje još mogu da unaprede policijsku saradnju? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.