Balkanska posla: Ko je kome dao zeleno svetlo, a gde ostaje rampa?

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 19:53

Balkanska posla: Ko je kome dao zeleno svetlo, a gde ostaje rampa?

Sa smirivanjem pandemije države počinju da otvaraju granice. Ipak, ne za sve, te se i povela rasprava da li su neke odluke u regionu politički motivisane.

Crna Gora i Hrvatska najavile su otvaranje svojih granica u narednom periodu prema drugim zemljama, među kojima se nije našla Srbija.

Prve zemlje prema kojima Crna Gora otvara granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Mađarska, Albanija, Grčka... ali ne i Srbija. Kako je crnogorski premijer Duško Marković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao, ove države ispunjavaju odgovarajuće epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje, odnosno imaju najviše 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. Iz Srbije su došle kritike na ovu odluku da je politički motivisana, da se kriterijumi i podaci ne uklapaju, i da bi jedan od razloga bio problem u Crnoj Gori sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Predstavnici vlasti u Srbiji više puta su naglasili da neće uzvraćati istom merom na odluku Crne Gore.

Mada je prva među pobrojanima zemlja prema kojoj je Crna Gora otvorila granicu Hrvatska, komšije im nisu uzvratile istom merom. Hrvatska je takođe ostala vrlo selektivna pa ostavila spuštenu rampu i za Crnu Goru, i za Srbiju.

Hrvatska se otvorila pre svega ka EU i ostala nedostupna za ostatak Balkana. Granice su joj sada slobodne za turiste iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke.

Ipak, ima zemalja gde su građani Srbije u slučaju otvaranja granica u prednosti, nad državljanima nekih drugih država. Poslednja vest jeste da Bosna i Hercegovina otvara granice za samo tri države - za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, s obzirom na to da je epidemiološka situacija u regionu poslednjih dana sve stabilnija, kako je rekao predsedavajući Saveta minsitara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je kazao da se ova mera odnosi i na državljane Crne Gore i pored toga što ta zemlja, kako je rekao, nema sličan tretman prema građanima BiH.

Bugarska je najavila otvaranje granice sa Srbijom i Grčkom od 1. juna.

Albanski premijer Edi Rama najavio je otvaranje kopnenih granica, i već od 1. juna otvaranja plaža.

Granice za sve građane naše zemlje otvaraju se od 15. juna u Grčkoj, koja od tada neće zahtevati obavezan test i karantin od 14 dana. Od ovog datuma Grčka otvara granice samo za građane iz Nemačke, Izraela, Kipra, Balkana i baltičkih zemalja.

"Građani Srbije u ovom trenutku bez negativnog rezultata testa na koronavirus (PCR) mogu putovati u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku", odgovorio je Udruženju novinara Srbije Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA.

Otvaranje granica Severne Makedonije predviđeno je do 10. ili 15. juna. Sada je na snazi mera karantina. Posle 15. juna najavljeno je da neće biti potreban negativan test ili karantin.

Granice Grčke za sve građane otvaraju se od 15. juna. Grčka od tada neće zahtevati obavezan test i karantin od 14 dana.

Prema dosadašnjim najavama, granica Rumunije biće otvorena od 15. juna.

Srbija je prošle nedelje otvorila svoje granice, a na ulasku u zemlju nije potreban negativan test na koronavirus ni posebna dozvola za domaće i strane državljane.

Pored toga, putnici više neće morati u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju.

Međutim, svima koji budu ušli u državu biće uručena zdravstvena upozorenja.

U njima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije koronavirusom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.