Bajkoviti svet starih predmeta u Mokrinskom muzeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2018, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajkoviti svet starih predmeta u Mokrinskom muzeju

Na sveru Banata, ušuškan među debelim zidovima mokrinske varoške kuće, jedan neobičan muzej ljubomorno čuva tradiciju mesta, izuzetnih ljudi, načina života. 

U bogatom i raznolikom fundusu Mokrinskog muzeja je preko 45 hiljada fotografija, dokumenata, rukotvorina i drugih muzejskih predmeta. Izloženi eksponati samo su delić istorije Mokrina i Mokrinčana, priče bez kraja.

U Mokrinu, čuvenoj banatskoj varoši, već 40 godina strpljivo i predano raste fundus >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednog zanimljivog i netipičnog muzeja. Zahvaljujući entuzijazmu profesora Dragoljuba Badrljice, a uz podršku Mokrinčana od severa Banata do susednog sela Njujorka, među debelim zidovima zdanja mokrinske varoške kuće ušuškao se čitav jedan bajkoviti svet starih predmeta, fotografija, zanimljivih detalja iz života znamenitih Mokrinčana.

"Osećao sam potrebu da treba uraditi nešto, pa sam prvo iz sopstvene kuće prikupio puno predmeta. A omda i po celom Mokrinu i po okolnim mestima. To je naš dug prema rodnom mestu i prema svima koji su živeli ovde, ostavili traga. Mi treba da ih proučavamo i da prave ljude u pravom trenutku stavimo na pravo mesto", izjavio je Dragoljub Badrljica, osnivač Mokrinskog muzeja.

Zaboravljeni predmeti sa tavana starih mokrinskih kuća postali su u Muzeju svojevrsni podsetnik vremena nekadašnjeg. Od obranica, prakljača i drvenih korčulja do ridikli, damskih tašnica od pre vek i po. Svojim izgledom, ali i pričom koja ga prati, u Muzeju dominira čudotvorno mokrinsko ogledalo.

"Dame tvrde da je čudotvorno. Ne zna se tačno poreklo ogledala, ali je bilo u posedu više mokrinskih porodica, a od 2012. godine je u Muzeju. Dva anđela sa vrha ogledala gledaju u dame i kada dame sednu ispred ogledala i zamisle želju, to se i ostvaruje. Zato je čudotvorno mokrinsko ogledalo", rekao je Badrljica.

Zajednički imenitelj mnogim znamenitim ljudima bio je baš Mokrin, a to nisu zaboravljali.

"Mokrin je poseban slučaj među banatskim selima. On živi sa nogama u Panonskom blatu, a čelo mu među zvezdama – napisao je, svojevremeno o svom rodnom Mokrinu Miroslav Mika Antić. Poseban šarm tog mesta znaju svi oni koji su bar jednom navratili u severnobanatsku varoš. I u Muzej, nadamo se", dodao je Dragoljub.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.