Bajden radi iza leđa - Bela kuća tvrdi: Tako je najbolje

Izvor: B92, 18.Maj.2021, 08:42

Bajden radi iza leđa - Bela kuća tvrdi: "Tako je najbolje"

Američki predsednik Džoe Bajden i njegovi saradnici rade "iza scene" vršeći pritisak da dođe do obustave vatre između Izraela i Hamasa.

Bajden se suočava s rastućim pritiskom zastupnika iz njegove Demokratske stranke da preuzme glasniju ulogu, ali američki čelnici navode da su se on i njegov tim opredelili za manje "glasnu" akciju, razgovarajući s izraelskim funkcionerima i američkim saveznicima u arapskom svetu, prenosi Rojters.

"Naša je procena ovoga trenutka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je preduzimanje razgovora 'iza scene' najkonstruktivniji pristup koji možemo imati", kazala je s tim u vezi s tim portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Bajden je telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, treći put od izbijanja nasilja.

Bela kuća saopštila je s tim u vezi da je Bajden ohrabrio Izrael da poduzme sve napore kako bi zaštitio nevine civile te da su dvojica čelnika razgovarala "o napretku izraelskih vojnih operacija protiv Hamasa i drugih terorističkih grupa u Gazi".

"Predsednik je izrazio potporu prekidu vatre i razgovarao o američkom angažmanu u tom pravcu s Egiptom i drugim partnerima", navodi se takođe u saopštenju Bele kuće.

Pristalice Bajdenove administracije traže, međutim, bržu akciju.

"Zbilja smo frustrirani zbog toga što administracija ne deluje brže", kaže Logan Bejrof, portparol proizraelske liberalne lobističke grupe J Street.

Dvadeset i osam demokratskih senatora, više od polovine njih u Senatu, u nedelju je u izjavi zatražilo "trenutan prekid vatre kako bi se sprečio daljnji gubitak civilnih života i sprečila daljnja eskalacija sukoba".

Čelnik demokratske senatorske većine Čak Šumer rekao je u ponedeljak kako i on želi što pre da vidi na delu prestanak međusobnih napada.

Bajdenova administracija u velikoj se meri oslanja na Egipat zbog njegova uticaja na Hamas, koji ispaljuje rakete na izraelske gradove, na što Izrael odgovara vazdušnim napadima.

Administracija želi da dođe do deeskalacije kako bi se zaustavilo nasilje i omogućila dostava pomoći u Gazu te uspostavio održivi mir.

Prema dobro informisanim izvorima, SAD se sprema na značajne inicijative vezane uz humanitarnu obnovu u Gazi.

Bajden snažno podupire izraelsko pravo da se brani od napada raketama Hamasa, koji SAD smatra terorističkom organizacijom, ali takođe administracija ne podupire izraelsko rušenje nebodera u kojemu je bilo sedište al Jazeere i Associated Pressa.

Bajdenova administracija napad na tu zgradu smatra velikom strateškom greškom, pogotovo stoga što je uticala na okretanje javnog mnijenja u SAD-u protiv Izraela, navodi za Rojters izvor blizak administraciji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je na Tviteru da je razgovarao s ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom o hitnoj potrebi zaustavljanja nasilja u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi.

Bajdenova administracija privatno optužuje administraciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa za prekid komunikacija s Palestinskom samoupravom tokom vođenja njegove proizraelske politike, ocenjujući da je to pridonelo nestabilnosti.

Dok je Tramp pomogao u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja, istovremeno je ukinuo pomoć Palestincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.