Bajden: SAD kupuju novih 500 miliona doza vakcina za zemlje u razvoju

Izvor: VOA, 22.Sep.2021, 18:38

Bajden: SAD kupuju novih 500 miliona doza vakcina za zemlje u razvoju

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da će SAD kupiti još 500 miliona doza vakcina protiv Kovida-19 za zemlje u razvoju tokom naredne godine. Amerika je, prethodno, obećala više od 500 miliona doza vakcine koju su zajednički proizvele farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek zemljama u razvoju do kraja juna sledeće godine. To znači da će SAD svetu ukupno obezbediti milijardu doza vakcina protiv Kovida-19.  “Na svaku vakcinu koju dajemo jednom Amerikancu, doniramo tri vakcine globalno", tvitovao je državni sekretar Entoni Blinken u sredu, uoči Bajdenovog saopštenja.  Bajden je donaciju dodatnih doza, koje će takođe proizvesti Fajzer, najavio na virtuelnom samitu posvećenom Kovidu 19, koji se održava na marginama Generalne skupštine UN. Izjavio je: "Vlade mogu da učine mnogo, ali ne možemo sve da uradimo sami." Bajden je podržao cilj Svetske trgovinske organizacije da se u narednih godinu dana vakciniše najmanje 70% svetske populacije, a očekuje se da će iskoristiti svoje saopštenje da podstakne druge, bogate zemlje da takođe pojačaju napore za kontrolisanje pandemije.  Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je u junu da je za ostvarenje tog cilja potrebno 11 milijardi doza vakcine.  U svom govoru u Ujedinjenim nacijama u utorak, Bajden je istakao da su SAD već podelile više od 160 miliona doza vakcine više od stotinu zemalja, što je više nego što su uradile sve druge zemlje sveta zajedno.  U proteklih godinu dana, u svetu je podeljeno više od 5,9 milijardi doza vakcine, što predstavlja oko 43% svetske populacije. Međutim, zbog ogromnog dispariteta u distribuciji, mnoge siromašne zemlje imaju teškoće da vakcinišu čak i najugroženije građane.  Svetski lideri i globalne organizacije sve više kritikuju disparitet i spor tempo vakcinacije. Uprkos američkom reagovanju, žalili su se da je ono neadekvatno - posebno pokušaj SAD da podele dodatne, "buster" doze Amerikancima pre nego što su ugroženi u siromašnim zemljama dobili i prvu dozu. (Neke od informacija u tekstu preuzete su od agencija Asošijeted pres i Rojters)

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden: SAD udvostručuju donaciju vakcina, cilj je vakcinisati 70 odsto ljudi u svetu

Izvor: Danas, 22.Sep.2021

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) rekao je danas da će SAD kupiti dodatnih 500 miliona doza vakcina kompanije Fajzer (Pfizer), tako da će ukupna donacija zemljama u razvoju iznositi milijardu doza, sa ciljem da se narednih godinu dana vakciniše 70 odsto svetske populacije.

Nastavak na Danas...

Zemlje u razvoju upozoravaju na gomilanje vakcina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2021

Lideri zemalja u razvoju upozorili su na Generalnoj skupštini UN da gomilanje vakcina protiv kovida-19 u bogatim zemljama omogućuje razvoj novih varijanti korona virusa, kao i da zaraza ponovno uzima maha...Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a generalni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

FDA odobrila treću dozu Fajzer vakcine za Amerikance starije od 65 godina

Izvor: VOA, 23.Sep.2021, 03:43

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) u sredu je odobrila dodatnu dozu Fajzer-Bajontek vakcine protiv Kovida-19 za Amerikance starije od 65 godina i neke građane kojima preti veći rizik od bolesti. Buster doza će se davati najmanje šest meseci posle dobijanja druge doze vakcine, a dozvola se...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.