Paljenje Badnjaka u Gračanici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2019, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paljenje Badnjaka u Gračanici

Meštani Gračanice i okolnih mesta na jugu Kosova i Metohije, među kojima su u velikom broju najmlađi sa svojim roditeljima, prisustvovali su danas paljenju Badnjaka ispred crkve u porti manastira Gračanica.

Nakon paljenja Badnjaka, svešetnici su podelili pogaču okupljenima, orahe, pšenicu, a za najmlađe su pripremili i bombone.

Ulice Gračanice su ulepšane novogodišnjim ukrasima, badnjacima, a prazničnoj atmosferi doprinosi i sneg, koji je počeo da pada u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << toku dana.

Badnji dan i Božić u Gračanici dočekuju se na poseban način, uz prazničnu atmosferu, ali kako je za Tanjug kazao predsednik te opštine Srđan Popović, meštani su zabrinuti i uznemireni zbog svakodnevnih poteza privremenih prištinskih vlasti.

On je ispričao da se Badnji dan i Božić u Gračanici obeležavaju na veoma lep način, te da je obeležavanje počelo jutros kada je, kaže, zajedno sa meštanima bio u seči Badnjaka.

"Lepo je videti ljude da na jedan poseban način pristupaju svemu tome", kaže Popović i dodaje da Božić ima posebnu čar kada se dočekuje na KiM.

Ističe da Srbi na KiM moraju da neguju ono što su im preci ostavili, te da se danas više nego ikada mora raditi na jedinstvu srpskog naroda.

"Moramo jedinstveno i bratski da pristupimo rešavanju svih problema koji su nas snašli i da kroz praznike i sam Božić, koji ima posebnu ulogu u životu svakog Srbina, smognemo snage da ostanemo i opstanemo na našem Kosovu i Metohiji", rekao je Popović.

Objašnjava da lokalna samouprava svakodnevno kontaktira sa lokalnim stanovništvom i pokušava da na razne načine nađe način da prevaziđu trenutno stanje.

Za sada se, kaže, još ne osećaju velike posledice taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije, s tim što su, dodaje, pre sedam dana počeli da traže alternativna rešenja za prevazilaženje humanitarne katastrofe u slučaju da do nje dođe.

"Neke namirnice su drastično poskupele, neke cene su ostale iste", navodi Popović, koji je zahvalio lokalnim trgovcima koji ne koriste situaciju za svoje lične interese, već su solidarni sa stanovništvom.

Kaže da su poskupele osnovne namirnice - hleb, mleko..., što varira iz dana u dan i dodaje da to još nisu cene koje mogu da ugroze egzistenciju srpskog naroda na jugu KiM.

"Svi željno iščekujemo da ovo ludilo prestane, nadamo se da će EU konačno shvatiti da ovakav pristup rešavanja situacije nikome ne može doneti dobro. Mi kao političari svakodnevno apelujemo i ukazujemo na to koliko je štetno i koliko će ovo stanje loše uticati na dalje odnose Prištine i Beograda", navodi Popović.

Dodaje da mnogo toga zavisi od međunarodne zajednice i ističe da Priština i dalje nastoji da jednostranim potezima uceni naše rukovodstvo ne bi li se došlo do nekog rešenja koje će njima odgovarati, što je, ocenjuje, malo verovatno da će se i desiti.

Za sam Božić, predsednik opštine će, kaže, već od jutra obići mlade bračne parove sa više dece i socijalno ugroženo stanovništvo, kojima će podeliti pakete sa hranom.

"Od prošle godine smo pokrenuli akciju da mlade bračne parove sa puno dece i socijalno ugrožene obilazimo i delimo im pakete sa hranom i simbolično nosimo po jedno pečeno prase. To je već u našem narodu izazvalo veliko interesovanje i zadovoljan sam što poprima tolike razmere da postaje tradicija", kaže Popović.

Za pravoslavnu Novu godinu Popović je najavio da će biti organizovan tradicionalno doček uz pečenog vola i kuvanu rakiju, a meštane u Gračanici će zabavljati Tropico bend.

Navodeći da je 2018. godina bila uspešna za opštinu Gračanica, kao i da su sve što je planirano i ostvarili, Popović je poželeo da toj opštini na jugu Kosmeta takva bude i 2019. godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.