BRUTALNI RAT DO ISTREBLJENJA: Sukobi navijačkih grupa u Beogradu i Srbiji ODNOSE MNOGO MLADIH ŽIVOTA

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2019, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRUTALNI RAT DO ISTREBLJENJA: Sukobi navijačkih grupa u Beogradu i Srbiji ODNOSE MNOGO MLADIH ŽIVOTA

Naizgled banalan sukob oko navijačke zastave prerastao u brutalan napad na dvojicu šesnaestogodišnjaka - jedan od pretučenih se bori za život.

Dvojica sa navijača Voždovca V.M (18) i O.K ( 22) uhapšeni su zbog sumnje da su u nedelju uveče posle utakmice brutalno pretukli mladića M.M ( 16), koji se bori za život i njegovog druga. Ovo je jedan od niza tuča koja se dešavala ovih dana između navijačkih grupa širom Beograda. Prema informacijama koje se nezavanično saznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napadači su pripadnici navijačke grupe "Invalidi Voždovac", dok su pretučeni mladići iz navijačke grupe "Nomadi".

- Sumnja se da je motiv prebijanja mladića raniji sukob oko ukradene navijačke zastave koja je ukradena grupi "Invalida" tokom jedne utakmice - navode dobro upućenni izvori.

Ovaj sukob je jedan u nizu u "ratu" navijačkih grupa koji na Voždovcu bukti još od devedesetih godina prošlog veka. Navijačka grupa "Nomadi" nastala je 2005. godine i čine je uglavnom navijači FK Rad. "Invalidi Voždovac" je s druge strane nastala 1991. godine i čine je mahom članovi sa Voždovca i Medakovića, a ima ih i iz drugih delova Beograda.

Istorija sukoba ove dve grupe datira iz perioda kada je na utakmici Torlak - Voždovac kada su "Nomadi" oteli zastavu "Invalidima" a onda je zapalili na utakmici OFK Beograd - Rad, a iz razloga što su navijači OFK Beograd i navijači Voždovca bratske grupe. Tu "akciju" "Nomada" predvodio je pokojni Dušan Grljak koji je ubijen 2012. godine.

"Radovci" i "invalidi" su u ratu još od devedesetih, a jedan od dokaza je i ubistvo iz 2005. godine. Tada su pripadnici navijačke grupe FK Rad koji sebe nazivaju "Junajted fors" upali u voz u Rakovici kada su "invalidi" išli na gostovanje. Pripdanik "radovaca" Bojan Hrvatin zvani Fabul izbo je "invalida" Bojana Majića, koji je na licu mesta preminuo. Fabul je osuđen na 30. godina zatvora, pa mu je kazna smanjena na 15. godina. Do izlaska na slobodu ostalo mu je još dve godine.

"Radovci" tome u čast na utakmicama šire transparente na kojima odbrojavaju godine koje je Fabul proveo u zatvoru i vreme koje je potrebno do njegovog izlaska na slobodu i povratka na tribine.

Inače Srbija je podeljena navijačkim grupama i podgrupama, koje su neretko na "ratnoj nozi" iako su navijači istog kluba. Tako je jako poznat međusoban sukob navijačkih grupa "Alkatraz" i "Janjičari" iako obe grupe podržavaju FK Partizan. Beograd i njegova prigradska naselja su jasno podeljene zone među navijačkim grupama i precizno se zna gde je čija "teritorija". Tako Zemunom dominiraju "Taurunum bojsi" navijači FK Zemun, Novi beograd dele grupe koje podržavaju Partizan i Crvenu Zvezdu, dok Vračar i Zvezdara pripadaju navijačima Zvezde.

Van Beograda poznate su navijačke grupe u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

RAT HULIGANA NA ULICAMA BEOGRADA Tinejdžer nova žrtva obračuna "Invalida" i Radovaca koji BESNI JOŠ OD DEVEDESETIH

Izvor: Blic, 16.Maj.2019

Naizgled banalni sukob oko ukradene navijačke zastave transformisao se u divljački napad na dvojicu maloletnika - jedan od njih se i danas bori za život. Sukob ovih grupa, međutim, ima bogatu istoriju i komplikovanu pozadinu..

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.