BREGZIT: OŠTRO kritikovanje aktuelne britanske politike! Velika Britanija da pronađe rešenje do 12. aprila!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2019, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BREGZIT: OŠTRO kritikovanje aktuelne britanske politike! Velika Britanija da pronađe rešenje do 12. aprila!

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen i njegov češki kolega Miloš Zeman oštro su kritikovali aktuelnu britansku politiku govoreći o „imploziji političke klase“, a šef češke države čak i o „haosu“.

Nejedinstveni bili su, na zajedničkoj konferenciji za štampu u Beču, po pitanju da li bi Britanci trebalo ponovo da se izjasne o istupanju iz EU.

Van der Belen je, pošto je britanski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << parlament već po ko zna koji put odbio predlog premijerke Tereze Mej, kazao da bi trebalo ponovo pitati građane.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da na tom izjašnjavanju budu ponuđene samo dve opcije - tvrdi Bregzit ili ostanak u EU.

Ukoliko Velika Britanija do 12. aprila ne bude našla rešenje i ipak ostala članica EU, Britanci, kako smatra, trebalo bi da učestvuju na izborima za Evropski parlament.

Zeman je kazao da je zastupnik direktne demokratije zbog čega ne smatra ispravnim da se ishod jednog referenduma poništi novim.

 - Bregzit je nesrećan za obe strane - dodao je on ističući da se raduje što nije niti britanska kraljica, a ni britanski premijer.

Što se evropskih izbora tiče Zeman bi želeo da osnaže one partije koje teže ka reformi EU, a ne njenom raspadu.

Pod reformom EU, kaže, da podrazumeva jačanje Evropskog parlamenta i slabljenje Evropske komisije, jer Savet EU, to jest sve države članice, treba da budu „vlada“ Unije, a ne Evropska komisija, koja proizvodi „previše nepotrebnih tehničkih pravila“.

Van der Belen podržava jačanje uloge Evropskog parlamenta, ali je drugačijeg mišljenja u vezi „evropske vlade“.

On je Zemanov predlog objasnio po primeru Austrije, gde postoji devet predsednika pokrajina koji ne čine vladu.

 - Ne radi se o kritici na račun predsednika pokrajina, ali oni na pokrajinskim izborima stavljaju pokrajinske interese na prvo mesto - ukazao je Van der Belen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Belen za novi referendum o Bregzitu, Zeman protiv

Izvor: RTS, 03.Apr.2019

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen i njegov češki kolega Miloš Zeman oštro su kritikovali aktuelnu britansku politiku govoreći o “imploziji političke klase“. . Na zajedničkoj konferenciji za štampu u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.