BRATSKA POMOĆ SRBIJE REPUBLICI SRPSKOJ: U četiri opštine obnavljaće se zgrade, škole i putevi

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2021, 09:55

BRATSKA POMOĆ SRBIJE REPUBLICI SRPSKOJ: U četiri opštine obnavljaće se zgrade, škole i putevi

Pomoć Srbije za Drvar, Nevesine, Kozarska Dubica i Kostajnica

- I te kako će nam dobro doći pomoć koju je najavio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije - poručuju iz opština koje će biti obuhvaćene milionskom donacijom.

Nikola Janjetović, načelnik opštine Kostajnica, kaže da još nema detalja u vezi sa Vučićevom najavom, a pomoć im, ističe, treba za sanaciju posledica zemljotresa.

- Što se tiče zemljotresa, mi još radimo na proceni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << štete. Radimo elaborat koji ćemo usvajati na sednici Skupštine. Verovatno ćemo kroz taj elaborat pripremiti određene stvari koje ćemo raditi, ali mislim da će prioritet biti infrastruktura i sanacija posledica zemljotresa - rekao je Janjetović.

Uz Kostajnicu, zemljotres u decembru prošle godine, s epicentrom u Petrinji, veliku štetu je napravio i Kozarskoj Dubici.

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica, naglašava da je još prošle godine kontaktirao Vučića i zatražio pomoć.

- To je urodilo plodom. Pre oko mesec dana zvali su me iz Kabineta predsednika Vučića i pitali šta su prioriteti. Rekli su da bi mogli pomoći kad je reč o sanaciji budžeta u finansijskom smislu, ali pomoći i u smislu sanacije štete od zemljotresa - naveo je Reljić, koji se nada da će pomoć biti operativna već idućeg meseca.

Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje, zahvalio je Vučiću i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku što se Nevesinje našlo među četiri opštine koje će Srbija značajno pomoći.

- Predsednik Dodik u četvrtak je najavio da će zajedno sa predsednikom Vučićem posetiti Nevesinje i na licu mesta sa rukovodstvom naše opštine razgovarati o projektima koji bi puno značili za nas u privrednom smislu - izjavio je Avdalović za agenciju Srna.

On je naveo da je Vučić rekao da će pomoć biti usmjerena na putnu infrastrukturu, školske objekte, objekte kulture, kanalizaciju...

- Naši projekti koje već imamo u planu se uklapaju u to, a neki od njih su rekonstrukcija objekta u centru grada u koji je smeštena Muzička škola, Narodna biblioteka, Gradska galerija i biće spomen-soba - rekao je Avdalović.

On je dodao da će jedan od kandidovanih projekata verovatno biti magistralni put prema Mostaru do granice sa Federacijom, koji je u veoma lošem stanju.

Avdalović je napomenuo da su ova dva projekta već kandidovana prema Srbiji, a da će sa svojim saradnicima pripremiti i druge projekte poput kanalizacije u prigradskim naseljima, rekonstrukciju školskih objekata i ulica u gradskim i prigradskim naseljima, itd.

Vučić je, podsetimo, u četvrtak u Banjaluci najavio da će Srbija višemilionskim iznosima pomoći infrastrukturne projekte u četiri opštine: Nevesinju, Kostajnici, Kozarskoj Dubici i Drvaru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.