BRATISLAV IZ NIŠA OTKRIO JOŠ TRI OBIČAJA ZA SV. TRIFUNA To se radi da bi godina bila rodna

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2022, 11:59

BRATISLAV IZ NIŠA OTKRIO JOŠ TRI OBIČAJA ZA SV. TRIFUNA "To se radi da bi godina bila rodna"

Srpski pravoslavni vernici danas slave Svetog Trifuna

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sv.Trifuna, jednog od Hristovih velikomučenika koji je nastradao za hrisćansku veru. Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom, jer veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

U Nišu i okolini, ovaj dan je obavezno je prvo orezivanje čokota.

- Pre svega srećan Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i poljoprivrednika. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << U našem kraju je običaj više vekova da se simbolično na ovaj dan oreže jedan čokot i zalije vinom. To se radi da bi godina bila rodna, a na jesen vino slatko - rekao je ua jutarnji program Kurir televizijie Bratislav Nešić, uzgajivač vinove loze.

Branislav kaže da vinovu lozu treba orezivati unakrsno tri puta.

- Unakrsno se orežu tri pruta, i onda se vinom zalije čokot i godina će biti rodna i berićetna. Za ovaj dan vezano je i verovanje da ako je kiša padala, a danas je padala, godibna će biti rodna i berićetna, ako je sunce - biće sušna - rekao je Bratislav.

A ako je suditi po današnjem danu i verovanjima, možemo odrediti i prognozu za naredni period.

-Ima još jedno verovanje da ako je sunce da danas zima gubi dah, a da je proleće na vidiku. I još nešto kafedžije na današnji me bi trebalo da naplaćuju vino ljudima, ako hoće da im godina bude uspešna - dodao je Bratislav.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.