BOLSONARO ŠOKIRAO JAVNOST: Spreman je da izvede vojsku na ulice Brazila!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2021, 19:35

BOLSONARO ŠOKIRAO JAVNOST: Spreman je da izvede vojsku na ulice Brazila!

Situacija u zemlji je kritična

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da će, ukoliko želi narediti vojsci da izađe na ulice i uspostavi red. "Naredba koja će uslediti" pokrenuće nova pitanja o njegovoj politizaciji oružanih snaga. Govoreći tokom TV intervjua, Bolsonaro je odbio da "ulazi u detalje onoga što sprema".

- Ako bismo imali problema, imamo plan kako da izađemo na teren. Naše oružane snage mogle bi jednog dana da izađu na ulice. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Komentari Bolsonara, krajnjeg desničara i nekadašnjeg kapetana vojske, koji već dugo hvali brazilsku vojnu diktaturu od dve decenije, malo će smiriti kritičare koji "dižu prašinu" povodom njegove politizacije vojske.

Drugi se brinu zbog njegove posvećenosti mirnoj predaji vlasti u slučaju tesnog rezultata na predsedničkim izborima sledeće godine. Pritisak je porastao na predsednika dok je brazilska pandemija koronavirusa izmakla kontroli.

Suočio se sa široko rasprostranjenim kritikama zbog postupanja s epidemijom u Brazilu, koji je drugi po broju žrtava koronavirusa na svetu nakon Sjedinjenih Država.

Brazilski javni zdravstveni sistem pokazao je sve veće znakove popuštanja zbog broja slučajeva, a istraživanje Nacionalnog udruženja privatnih bolnica (ANAHP) ove sedmice sugeriše da čak i najbogatijim bolnicama nedostaju lekovi.

Tri od četiri privatne bolnice javile su da imaju zalihe za lečenje Covid-19 na nedeljnom nivou, a neke i manje zaliha, uključujući kiseonik, anesteziju i osnovne lekove za intubaciju, pokazalo je istraživanje ANAHP u 88 bolnica članica širom zemlje.

Predsednik Bolsonaro nastavio je da umanjuje rizike krize - insistirajući da "ljudi umiru svuda", i da nema koristi od "plakanja zbog prosutog mleka" i udaranja na državne lidere zbog pooštravanja zaključavanja.

Kao odgovor na to, brazilski Senat otvorio je istragu o njegovom postupanju tokom pandemije, uključujući i to da li je vlada odgovorna za nestanak zaliha kiseonika u bolnicama u državi Amazon u januaru, kada je bilo na desetine smrtnih slučajeva.

Lider brazilskog Senata odupirao se tom potezu, ali je bio primoran nakon što je sudija presudio da istraga treba da se nastavi.

Prošlog meseca, Bolsonaro je svog bivšeg šefa kabineta zadužio za Ministarstvo odbrane i smenio sva tri komandanta oružanih snaga u okviru rekonstrukcije kabineta koja je naišla na šok od visokih vojnih oficira.

Od pobede na izborima 2018. godine, Bolsonaro iznosi neutemeljene navode o prevarama na izborima u Brazilu, za koje kritičari kažu da bi mogli postaviti temelje za osporavanje predstojećih izbora u istom duhu kao i njegov politički idol, bivši američki predsednik Donald Tramp.

Bolsonaro je pružio podršku Trampu u tvrdnjama oko pokradenih izbora prošle godine, koje su kulminirale smrtonosnim napadom njegovih pristalica na zgradu Kapitola u Vašingtonu 6. januara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.