BOLJI SMO I OD AMERIKE: Srbija peta zemlja na svetu po broju vakcinisanih!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2021, 08:25

BOLJI SMO I OD AMERIKE: Srbija peta zemlja na svetu po broju vakcinisanih!

Srbija je pretekla SAD i od jutros smo na petom mestu u svetu kada je reč o broju vakcinisanih građana na 100.000 stanovnika.

Kada je reč o broju osoba koje su primile i drugu dozu seruma, Srbija je prva u Evropi i četvrta u svetu.

Poređenja radi, Srbija u apsolutnim brojevima ima više revakcinisanih građana nego što to zajedno imaju Mađarska, Slovenije, Hrvatska, Bugarska, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija.

Da podsetimo, ova dobra vest stiže >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u trenutku kada je korona kod nas počela ponovo da se širi zbog nepridržavanja epidemioloških mera, što može da ugrozi proces imunizacije. Naime, poznato je da je ljudi koji su oboleli ne mogu da prime vakcinu (to nije u vezi samo sa kovidom-19, to je pravilo kod vakcinisanja uopšte), što znači da bi brojke na koje smo trenutno ponosni mogle da padnu.

To stvara razlog za brigu, pa poslednjih dana i iz Kriznog štaba upozoravaju da bi preventivne mere mogle da budu znatno pooštrene ako ne promenimo naše ponašanje.

- Nekakvog skraćenja vremena ugostiteljskih objekata će svakako biti. Ako nekome kažete da ne može da radi tokom vikenda, to je skraćenje radnog vremena - rekao je juče doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

On je u rekao da to znači da "neko ne radi za vikend uopšte". Epidemiolog je govorio na koga se ta mera odnosi.

- Mi smo definisali mesta koja su najveća mesta zaražavanja. Prvenstveno se odnosi na skijališta, što je više puta rečeno - podvukao je Kon.

Kon je govorio i da nešto slično možemo da očekujemo i kada je reč o kafićima, restoranima i tržnim centrima.

- Ovako ostaviti takvo naglo punjenje bez mera za vikend, jednostavno nije prihvatljivo. Mi iz medicinskog dela Kriznog štaba smo naterani na to cenkanje oko radnog vremena, da li do 18 ili do 20 sati. Ta dva sata svakako ništa ne znače - dodao je epidemiolog i nastavio:

- Ali vikendi jesu dani povećanih frekvencija kontakata. I potpuno smo svesni da će biti privatnog okupljanja. Što se tiče pooštravanja mera, to je vrlo ozbiljno obećano, tako da će toga sigurno biti - podvukao je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Siniša Mali: Danas nas je dočekala lepa vest FOTO

Izvor: B92, 25.Feb.2021

Ministar finansija Siniša Mali primo je danas drugu dozu vakcine Sinofarm...On je to objavio na svom Instagram profilu..."Danas nas je dočekala lepa vest da je Srbija pretekla SAD u vakcinaciji i da smo trenutno 5. zemlja u svetu kada je reč o broju vakcinacija na milion stanovnika, a da smo u broju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.