BNV traži smenu direktora škola jer nisu uveli bosanski

Izvor: Blic, 28.Nov.2013, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BNV traži smenu direktora škola jer nisu uveli bosanski

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Džudžević zatražio je danas od ministra prosvete Tomislava Jovanovića da razreši direktore gimnazija u Novom Pazaru i Sjenici, jer, kako tvrdi, nisu organizovali nastavu na bosanskom jeziku.

Dudžević je u pismu ministru Jovanoviću i državnom sekretaru Muhedinu Fijuljaninu zatražio smenu direktora novopazarske gimnazije Zorana Milosavljevića i direktora gimnazije "Jezdimir Lović" u Sjenici Murata Baždarevića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

U pismu se, pored smene direktora, traži hitan sastanak sa delegacijom Veća povodom ovog pitanja, saopštava BNV i podseća da su BNV i Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji preduzeli niz mera kako bi od septembra 2013. godine u Novom Pazaru, Tutinu, Prijepolju i Sjenici otpočela nastava na bosanskom jeziku.

Pročitajte još: BNV dostavilo školama prve udžbenike na bosanskom jeziku Bosanski jezik u školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici Tutinci dobili table za učenje bosanskog jezika

Tako je u aprilu započela anketa u svim osnovnim školama u Novom Pazaru za učenike osmog razreda i roditelji su se izjašnjavali o modelu nastave po kome će njihova đeca pohađati časove.

"Anketni listići su predavani prilikom upisa u srednju školu zajedno sa svom neophodnom dokumentacijom, što ujedno predstavlja zahtev roditelja da njegovo dete pohađa nastavu na bosanskom jeziku", navodi se u pismu.

Veća smatra da su direktori odgovorni, jer nisu u skladu sa zakonom organizovali nastavu na bosanskom jeziku i pored toga što su se roditelji izjasnili da kao pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice žele da njihova deca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, ističe se u pismu ministru.

Direktor novopazarske gimnazije Zoran Milosavljević izjavio je Tanjugu da nisu ispunjeni uslovi za nastavu na bosanskom jeziku u toj školi, jer nema dovoljno prostora, nema planova i programa, adekvatnih udžbenika, ni nastavnog kadra.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.