BLISKI SUSRET O KOME SE ĆUTALO: Kako je ruski Tupoljev ŽESTOKO NAMAGARČIO američki AVION BUDUĆNOSTI (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2019, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLISKI SUSRET O KOME SE ĆUTALO: Kako je ruski Tupoljev ŽESTOKO NAMAGARČIO američki "AVION BUDUĆNOSTI" (FOTO/VIDEO)

Strategijski bombarder Tu-160 i njegova "nesuđena" pratnja se početkom ovog meseca susrela na nebu iznad Japanskog mora.

Američki lovci F-35A Lightning II su početkom ovog meseca pokušali da isprate ruski bombarder, koji je izvodio planiran let iznad Japanskog mora. Međutim, ruski pilot je u jednom momentu poterao svog "Belog labuda" tako brzo, da je daleko iza sebe ostavio američke lovce koji su grozničavo pokušavali da ga sustignu. Kineski medij Sina podseća svoje čitaoce, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da su nedavno Amerikanci podsmešljivo odmahivali rukama na pomen o ruskom bombarderu Tu-160, koga su prozvali muzejskim eksponatom, prenosi portal Bog Rata.

Naime, ruski supersonični bombarder je otkriven dežurnim radarsko-osmatračkim sredstvima. Prema ovom objektu je odmah upućena para američkih lovaca pete generacije F-35A Lightning II. Međutim, oni nisu mogli da sustignu ruskog bombardera pošto je on u međuvremenu prešao u supersonični režim leta.

Demonstracija moći najopasnijeg bombardera na svetu: Ruski Tu-160 umakao američkim lovcima F-35A – VIDEOhttps://t.co/YctWzFrDS1 pic.twitter.com/N9G5m1idhL

— Webtribune.rs (@WebtribuneRs) November 8, 2019

Naime, ruski pilot je promenio geometriju krila na bombarderu i preveo motore u režim dopunskog sagorevanja-forsaža. Na ovaj način je letelica teška 110 tona uspela da "umakne" potencijalnim pratiocima koji su 10 puta lakši od njega.

- Tu-160 je u stanju da dostigne brzinu od 2200 km/č, dok je F-35A Lightning II ograničen na 1930 km/č, uključujući činjenicu da svoju maksimalnu brzinu američki lovac ne može dugo da održi - napominje se u tekstu.

Tu-160の製造ライン pic.twitter.com/DnHW74hS9K

— マイナー(3割程)兵器bot (@Minor_weapon_) November 8, 2019

"Da li se sećate događaja kada su ovi bombarderi odleteli u Venecuelu, i zajedljivu reakciju Amerikanaca koji su ih proglasili prevaziđenim avionima (čitaj letećim kantama), podsmešljivo komentariše najnoviji "bruku" američkih lovaca F-35A  tviter portal "Golos Mordora".

"Nekada davno (1949.godine) smo na jednom vojnom aerodromu videli prvi sovjetski mlazni bombarder Il-28. I tom prilikom smo se podsmejavali naoružanju koje je imao u svom arsenalu. Tu su bila samo dva topa koji su se nalazili u nosnom i repnom delu letelice. Na prvi pogled presmešno. Međutim, on je bio toliko brz, da mu ni ovo naoružanje nije bilo potrebno. Naime, u to vreme najbrži američki lovac (P-51 Mustang) ga nije mogao sustići“", napisao je u komentaru jedan korisnik društvenih mreža.

"Treba im napisati kaznu zbog prebrze vožnje" – dodao je još jedan komentator.

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.