BIO JE PRVI U MNOGO ČEMU: Čovek od sto znanja o kome se do skoro ništa nije znalo

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2019, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIO JE PRVI U MNOGO ČEMU: Čovek od "sto znanja" o kome se do skoro ništa nije znalo

Velikan koji je bio jedan od utemeljivača moderne Srbije, čovek koji je po mnogo čemu u srpskoj sredini bio prvi, rođen je u Bačkom Brestovcu, u opštini Odžaci.

Reč je o Atanasiju Nikoliću, o kome se do 2002. godine gotovo ništa nije znalo. Rođen je 1803. godine. Sudbina ga je vodila preko Sremskih Karlovaca i Novog Sada do Đera, Pešte i Beča. Upisao je artiljerijsku školu, kako bi sebi ispunio želju da se obuči za kartografa, jer je voleo matematiku, geodeziju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i zemljomerstvo.

Želja mu se ispunila, i više od toga. Bio je geometar, autor udžbenika, inženjer, prosvetitelj i utemeljivač školske slave Sveti Sava, urbanista, upravnik pozorišta, glumac, artiljerac, livac topova, specijalni izaslanik i načelnik ministarstva...

Bio je i redovni član Društva srpske slovenosti i sekretar od 1842, deo policijskih i drugih službi.Napisao je prve udžbenike iz matematike: Algebra, elementarna geometrija. Pisao je drame, poljoprivredne pouke, udžbenike, književne prikaze i dr., skupljao narodne pripovetke.Bio je prvi: Rektor Liceja u Kragujevcu, prvi izneo ideju o školskoj slavi "Sveti Sava", tvorac tehničkiog rečnika, prvih urbanističkih radova.

1824. u Novom Sadu je otvorio privatnu školu crtanja, a 1841. zajedno sa Jovanom Sterijom Popovićem osnovao prvo pozorište tzv. Teatar na Đumruku. Umro je 28. jula 1882. godine u Beogradu.

Više zanimljivih činjenica pogledajte u sledećem videu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.