BIN SALMAN SPUŠTA LOPTU Prestolonaslednik pohvalio Hute, pa izneo primamljivu ponudu - da li će je prihvatiti?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2021, 10:51

BIN SALMAN "SPUŠTA LOPTU" Prestolonaslednik pohvalio Hute, pa izneo primamljivu ponudu - da li će je prihvatiti?

Može li ovakva izjava da dovede do kraja šest godina dugog krvavog rata u Jemenu?

Muhamed bin Salman nedavno je u intervjuu pohvalio jemenske Hute (pokret AnsarAlah), što je iznenadilo mnoge, budući da se to gotovo nikada ne dešava.

- Nema sumnje da su Huti u jako dobrim odnosima s iranskim režimom, ali na kraju i Huti su takođe Jemenci i imaju i arapsko i jemensko častoljublje, za koje bih volio da rastu u njima sve više i više kako bi sledili interese svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << otadžbine pre svega - rekao je prestolonaslednik.

Bin Salman je naglasio da Saudijska Arabija neće prihvatiti prisustvo "militanata" duž svoje granice sa Jemenom. Pozvao je Hute da se pridruže mirovnim pregovorima, dok zauzvrat nudi finansijsku podršku Kraljevine.

- Ponuda Saudijske Arabije je sledeća, ekonomska podrška u zamenu za prekid vatre - istakao je Bin Salman.

Ovakva izjava prestolonaslednika označava pomak u politici Saudijske Arabije prema Jemenu. Čini se da je Kraljevstvo prvi put posle pet godina rata spremno da se povuče.

Početkom godine, Sjedinjene Američke Države prestale su da podržavaju rat protiv Jemena i obustavile su prodaju svog arsenala Saudijskoj Arabiji.

Huti su pojačali napade na Kraljevinu i snage koje podržava Saudijska Arabija u centralnoj jemenskoj provinciji Marib.

Oni još uvek nisu uputili odgovor na najnoviju ponudu Bin Salmana.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.