BERLIN, NOVAČOK, NAVALJNI: Zaharova kulturno objasnila Nemcima da im Rusi ništa ne veruju

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2020, 19:51

BERLIN, NOVAČOK, NAVALJNI: Zaharova kulturno objasnila Nemcima da im Rusi ništa ne veruju

Berlin još nije dostavio biološke uzorke ruskog opozicionara i rezultate testa

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da Moskva nema osnova da veruje Berlinu na reč u vezi sa slučajem ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i poručila da Sovjetski Savez i Rusija nikada nisu sproveli istraživanje o razvoju supstance poznate kao novičok.

- Očigledno da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Berlin ne žuri da podeli ove informacije (o situaciji u vezi sa Navaljnim) i istovremeno zahteva hitnu akciju Rusije. Moskva nema ni osnova ni planova da veruje Berlinu na reč - rekla je Zaharova tokom brifinga.

Ona je dodala da je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova produžilo rok za istragu o slučaju Navaljnija, čekajući informacije od Nemačke.

- Berlin još nije dostavio biološke uzorke Navaljnog i rezultate testa, niti je obezbedio bilo kakve informacije o prirodi lečenja koje taj ruski državljanin dobija na klinici Šarite. Nemačka nije obezbedila nikakvu saradnju o organizovanju razgovora između njega i ruskih istražitelja - rekla je Zaharova.

Navaljnom je prošlog meseca pozlilo u Sibiru, nakon čega je smešten u bolnicu u Omsku, a potom u stanju indukovane kome prebačen na lečenje u Berlin, odakle je pušten danas. Nemačka tvrdi da rezultati tri laboratorije pokazuju da je otrovan nervnim agensom nivočokom, što Moskva negira.

Na pitanje da li misli da postoji protivrečnost u izjavama da Rusija nikada nije nije posedovala novičok i prošlonedeljnog komentara direktora Spoljne obaveštajne službe Sergeja Nariškina da su eliminisane zalihe ovog hemijskog agensa, Zaharova je rekla da Sovjetski Savez i Rusija nikada nisu sproveli istraživanje o stvaranju supstance poznate kao novičok.

- Više puta smo govorili da Sovjetski Savez i Rusija, za razliku od zapadnih zemalja, nikada nisu imale istraživačke i razvojne radove na projektima s kodnim imenom novičok. Mogu samo da potvrdim da ruski stav po ovom pitanju nije promenjen - poručila je Zaharova.

Ona je dodala da "što se tiče brojnih spekulacija" pojedinaca na ovu temu i "netačnih interpretacija" izjava ruskih zvaničnika u masovnim mediima, "nije potreban komentar".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.