Izvor: Blic, 13.Okt.2016, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEOGRADSKA FILHARMONIJA između zgrade "Ušća" i Palate Srbija

Na temeljima Muzeja revolucije, između zgrade "Ušća" i Palate Srbija mogla bi da nikne Beogradska filharmonija, sa 1.500 sedišta, binom od 500 kvadrata i letnjom scenom.

Lokacija se nalazi u Bloku 13, na kojem je sada izgrađena samo zgrada Palate Srbija. Za deo ovog bloka Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

- Od učesnika konkursa očekuje se urbanističko-arhitektonsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rešenje jugoistočnog dela bloka, na lokaciji postojećih temelja ranije planiranog Muzeja revolucije - gde je primarna tema nova zgrada Beogradske filharmonije sa pratećim sadržajima i kvalitetnim otvorenim prostorima. Kompleks Beogradske filharmonije sastojaće se od velike koncertne sale, kapaciteta 1.500 mesta i sa binom od 500 metara kvadratnih, i manje višenamenske sale kapaciteta do 400 mesta. Predviđena je i izgradnja letnje scene u skladu sa mogućnostima, i neophodnog parking prostora - navode u Direkciji.

Rok za predaju konkursnih radova je 13. decembar, a rezultati će biti objavljeni dve nedelje kasnije.

- Povod za raspisivanje konkursa je činjenica da se veliki deo područja Bloka 13, u samom središtu centralne zone Novog Beograda, a koje za grad predstavlja izuzetan funkcionalni i prostorni resurs, danas potpuno neadekvatno koristi (izuzev zone u kojoj se nalazi i koju koristi Palata Srbija), devastiran je i nepristupačan stanovnicima te istovremena potreba i spremnost Grada Beograda da pristupi realizaciji objekta koncertne dvorane od nacionalnog značaja - nove zgrade Beogradske filharmonije - navodi se u konkursu.

U Direkciji napominju i da je potrebno preispitati i mogućnosti za javne sadržaje u severozapadnom delu bloka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.