BEOGRAD SE ODUŽUJE VELIKANIMA: Zmaj, Crnjanski i Selimović dobijaju spomenike u prestonici

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2020, 10:21

BEOGRAD SE ODUŽUJE VELIKANIMA: Zmaj, Crnjanski i Selimović dobijaju spomenike u prestonici

Očekuje se da odluku o postavljanju spomenika trojici književnika Skupština grada Beograda donese do kraja jula

Velikani srpske književnosti Jovan Jovanović Zmaj, Miloš Crnjanski i Meša Selimović dobiće uskoro spomenike u Beogradu - gradu koji su posebno zadužili svojim delom.

.

- Neki od ovih pesnika imaju biste, a verujem da zaslužuju spomenike s obzirom na njihov značaj za srpsku kulturu - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Predlog za spomenik Zmaju, koji je 12 godina živeo u Beogradu, potekao je od predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića, a pokrajina će spomenik pokloniti glavnom gradu.

- Spomenik Zmaju biće podignut na uglu ulica Čika Ljubine i Zmaj Jovine - rekao je on i zahvalio se Vojvodini na poklonu koji je dokaz čvrstih veza Beograda i Novog Sada.

Spomenik Crnjanskom biće podignut ili u parku Manjež ili na Tašmajdanu, a ovu ideju pozdravila je i Zadužbina Miloša Crnjanskog.

- To je pravi način da se u Beogradu obeleži ne samo veliki moderni srpski pesnik, nego i pesnik najlepše poeme "Lament nad Beogradom" - rekao je predsednik Zadužbine Milo Lompar.

Spomenik Meši Selimoviću koji se u Beograd doselio 1973. godine biće na platou - uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.