BBC o varnicama između BiH i HR: Kako je sve počelo

Izvor: B92, 20.Apr.2019, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC o varnicama između BiH i HR: Kako je sve počelo

Predsedništvo BiH zadužilo je Ministarstvo spoljnih poslova da pošalje protestnu notu Hrvatskoj.

Razlog su medijski izveštaji o navodnom delovanju hrvatske obaveštajne agencije u BiH.

BBC podseća da su priče u medijima počele nakon izjave predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama osoba koje imaju "vrlo radikalnu retoriku i namere" u BiH, što je u toj zemlji izazvalo bes.

Portal "Žurnal.info" objavio je prošlog meseca svedočenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bosanskohercegovačkih muslimana koji tvrde da je hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) pokušala da ih prinudi da unesu oružje na lokacije povezane sa selefijskim pokretom u BiH, a kako bi njihovo ''otkriće'' opravdalo izjave Grabar-Kitarović, prenosi N1 BiH.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić preuzeo je, u medjuvremenu, zasluge za osujećivanje ove operacije.

"Plan je bio da se BiH diskredituje i pokaže kao leglo terorista i pretnja po region i Evropu", rekao je Mektić, a N1 BiH dodaje da je ubrzo postao predmet istrage državnog Tužilaštva zbog iznošenja tajnih informacija i netačnih tvrdnji.

Mektić je istragu nazvao farsom, čiji je cilj da zavara javnost.

Kako navodi BBC, još od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH postoje nacionalistički političari koji zagovaraju ideju secesije i koji imaju snažne veze u Hrvatskoj i Srbiji.

Očekuje se da cela priča neće ostaviti značajne posledice kada su u pitanju diplomatski odnosi BiH i Hrvatske.

Analitičarka Ivana Marić kaže da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u BiH više na strani Hrvatske nego svoje vlastite zemlje.

Ona smatra da "nije nemoguće" da je SOA bila umešana u priču kako je tvrdio "Žurnal" i dodaje da SOA zna da u BiH ima partnere koji će pomoći.

Urednik "Žurnala" Avdo Avdić kaže da su godinama upozoravali na umešanost Srbije i Hrvatske u kontrolu ključnih institucija u BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.