BBC: Mađarska sprema vojsku za obračun sa izbjelicama

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Sep.2015, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC: Mađarska sprema vojsku za obračun sa izbjelicama

Mađarska vojska započela je s vježbama kako bi se pripremila za moguću intervenciju na južnoj granici koja je najčešća meta izbjeglica koji preko Mađarske pokušavaju doći do bogatijih evropskih zemalja, piše BBC.

Budimpešta planira poslati vojsku kako bi policiji pomogla na granici gdje se već postavlja nova bodljikava žica. Iako je duž cijele granice sa Srbijom već postavljeno 175 kilometara ograde, duž cijele granice grade se dodatne barijere. Gradnju ubrzava >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i sam premijer Viktor Urban jer dosadašnje mjere nisu spriječile hiljade ljudi da uđu u zemlju.

"Svi moraju biti spremni na težak rad u nadolazećim tjednima", kazao je Urban mađarskim medijima.

Prema Mađarskoj iz Srbije dnevno kreće i po nekoliko hiljada izbjeglica.

Strože granične kontrole

"Naš je posao obraniti Mađarsku", rekao je mađarski general Tibor Benko. Ponašanje mađarskih vlasti naišlo je na osudu udruženja za zaštitu ljudskih prava. Komesad Savjeta Europe za ljudska prava Nils Muiznieks rekao je kako je "militarizacija granice pogrešan odgovor".

Očekuje se da bi mađarski parlament već ovog mjeseca trebao izglasati strože granične kontrole koje bi smanjile ulazak izbjeglica u zemlju.

U međuvremenu, vlasti u Budimpešti saopštile su kako sljedećih dana očekuju 40,000 novih izbjeglica.

Korak do kriznog stanja?

Mađarsko ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je proglašavanje "kriznog stanja zbog masovnih migracija" koje bi stupilo na snagu 15. septembra, a koje bi bilo u osnovi na zakonima donešenim prošle sedmice, objavio je u četvrtak šef kabineta mađarskog premijera Viktora Vrbana.

Ovaj prijedlog bit će prva tačka dnevnog reda na sastanku vlade 15. rujna, kazao je Janoš Lazar na ovonedjeljnoj pres konferenciji.

Prema novim zakonima prelaz preko žičane ograde koju Mađarska instalira na granici predstavlja krivično djelo i omogućuje vlastima brzu procjenu zahtjeva za azilom na samoj granici. Ta će ograda, po Lazarovoj najavi, biti gotova početkom oktobra, ranije od roka koji je trebao biti 31. oktobra.

"Ta ograda visoka 3,5-4 metra bit će odgovarajuća za zaštitu zemlje, posebno ako će policija vršiti patrole s druge strane", rekao je Lazar.

S austrijske strane tokom noći pristiglo 3500 izbjeglica

Na drugoj mađarskoj granici, onoj s Austrijom, preko 3500 izbjeglica tokom protekle noći ušlo je u spomenutu zemlju, piše BBC

Podsjetimo, velik broj izbjeglica bježi iz zemalja kao što su Sirija i Libija te kroz Mađarsku pokušavaju doći do Njemačke, Austrije i Švedske. Bogatije evropske države privlačne su izbjeglicama i zbog liberalnijih zakona o azilu.

Evropska komisija juče je iznijela prijedloge odlučnih mjera putem kojih namjerava odgovoriti na izbjegličku krizu. Mjere uključuju raspodjelu više od 100 hiljada dodatnih tražilaca azila među zemljama članicama Evropske unije.

Države članice razmotriće zakonodavne prijedloge Komisije na vanrednom zasjedanju Savjeta za unutrašnje poslove o migraciji 14. rujna.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.